Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un ofițer din serviciul de securitate al lui Vladimir Putin a dezertat: "Președintele nostru a devenit un criminal de război"

Un ofițer rus care făcea parte din serviciul de securitate de elită a lui Vladimir Putin spune că președintele este un criminal de război.

Președintele nostru a devenit un criminal de război. Este timpul să punem capăt acestui război și să nu mai tăcem.

-Gleb Karakulov, dezertor, fost ofițer rus din serviciul de securitate al lui Putin

Mai mult, paranoia lui Putin pare să fie din ce în ce mai mare. Președintele călătorește cu un tren blindat, a comandat un buncăr și nu folosește internetul sau un telefon mobil, relatează Karakulov, potrivit AP.

Cine este Gleb Karakulov

Gleb Karakulov nu este un dezertor rus obișnuit. A fost inginer într-o unitate de teren a departamentului de comunicații prezidențiale al Serviciului Federal de Protecție, sau FSO, Karakulov a fost responsabil pentru stabilirea unor comunicații securizate pentru președintele și prim-ministrul rus oriunde mergeau. Deși nu a fost un confident al lui Putin, Karakulov a petrecut ani de zile în serviciul acestuia, observându-l de la o distanță neobișnuit de apropiată din 2009 până la sfârșitul anului 2022.

FSO este una dintre cele mai secrete ramuri ale serviciilor de securitate din Rusia.

Karakulov este unul dintre puținii ruși care au fugit și care deține informații potențial clasificate și detalii intime din viața lui Putin.

Karakulov, care era responsabil cu comunicațiile securizate, a declarat că opoziția morală față de invazia Rusiei în Ucraina și teama sa de a muri acolo l-au determinat să vorbească, în ciuda riscurilor pentru el și familia sa. El a spus că speră să îi inspire și pe alți ruși să vorbească.

Pe 14 octombrie a luat zborul din Kazahstan către Turcia împreună cu soția și fiica sa. A fost nevoit să-și închidă telefonul pentru a opri valul de mesaje urgente și furioase.

Dezertarea lui Karakulov este periculoasă pentru Putin

Relatarea lui Karakulov este în general conformă cu altele care îl descriu pe președintele rus ca pe un lider cândva carismatic, dar din ce în ce mai izolat, care nu folosește telefonul mobil sau internetul și care insistă să aibă acces la televiziunea de stat rusă oriunde se duce.

Pe lângă informațiile despre Putin, mărturia lui Karakulov oferă o perspectivă intimă asupra deciziei unui om de a dezerta - fără a-i spune propriei sale mame, despre care a spus că rămâne o susținătoare puternică a lui Putin.

Deși nu a vorbit direct despre cazul său, un oficial cu experiență în domeniul securității dintr-o țară NATO a declarat că o dezertare precum cea a lui Karakulov "are un nivel foarte mare de interes". Acesta a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni politice sensibile.

"Acest lucru ar fi văzut ca o lovitură foarte serioasă pentru președintele însuși, deoarece el este extrem de interesat de securitatea sa, iar securitatea sa este compromisă", a spus el. "Este un lucru care l-ar nemulțumi foarte mult - în special dacă compromisul are legătură cu comunicațiile, pe care se bazează foarte mult."

Putin trăiește "într-un vid informațional"

Karakulov se deplasa ca parte a unei echipe de avansați, adesea cu suficient echipament specializat de comunicații pentru a umple un camion KAMAZ. El a declarat că a făcut peste 180 de călătorii cu președintele rus și, contrar speculațiilor larg răspândite, Putin pare să fie într-o formă mai bună decât majoritatea oamenilor de vârsta lui. Putin a anulat doar câteva călătorii din cauza bolii și își face controale medicale anuale, a spus el.

Spre deosebire de prim-ministru, Putin nu are nevoie de acces securizat la internet în călătoriile sale, a spus Karakulov.

"În tot serviciul meu, nu l-am văzut niciodată cu un telefon mobil", a spus el. "Toate informațiile pe care le primește sunt doar de la persoane apropiate lui. Adică, el trăiește într-un fel de vid informațional".

Trenul lui Putin arată ca oricare altul, vopsit în gri cu o dungă roșie pentru a se amesteca cu celelalte vagoane de tren din Rusia. Lui Putin nu i-a plăcut faptul că avioanele pot fi urmărite, preferând furtișagul unui vagon de tren nedeslușit, a declarat Karakulov.

Înțeleg că îi este pur și simplu frică.

-Gleb Karakulov, dezertor, fost ofițer rus din serviciul de securitate al lui Putin

Putin a început să folosească trenul în mod regulat în perioada premergătoare invaziei Ucrainei din 2022, a declarat Karakulov. Chiar și anul trecut, Putin a continuat să insiste asupra măsurilor stricte anti-COVID, iar angajații FSO au făcut ture de carantină de două săptămâni, astfel încât să existe întotdeauna un grup de persoane autorizate să călătorească cu Putin în tren, a spus el.

Putin și-a amenajat birouri identice în mai multe locații, cu detalii care se potrivesc până la birou și decorațiuni de perete, iar rapoartele oficiale spun uneori că se află într-un loc când de fapt se află în altul, potrivit lui Karakulov și unei relatări anterioare a unui organ de presă rus. Când Putin se afla la Soci, oficialii din domeniul securității pretindeau în mod deliberat că pleacă, aducând un avion și trimițând un cortegiu de mașini, când de fapt el rămânea, a declarat Karakulov.

"Băieții vorbeau despre asta, râzând cu adevărat", a spus el. "Cred că aceasta este o încercare de a deruta, în primul rând, serviciile de informații și, în al doilea rând, pentru a nu exista tentative de asasinat".

A fost crescut pentru război

Născut în Daghestan, Karakulov a fost crescut să fie pregătit pentru război, crezând că este datoria sa sacră să își apere patria. După ce a absolvit o academie militară, a ajuns în FSO.

"Să fiu aproape de președinte - suna destul de bine", a spus el.

Tatăl lui Karakulov este un fost militar, care a lucrat, printre altele, ca fotograf profesionist. El lucrează la un proiect pe care îl numește "Chipurile războinicilor", o serie de portrete elegante și hagiografice ale soldaților și veteranilor ruși.

Slujba lui Karakulov l-a introdus într-o lume dincolo de familia sa. Chiar dacă tatăl și fratele său mărșăluiau în parade militare patriotice, propriile îndoieli s-au adâncit. Este îngrozit să se gândească că și el s-ar putea să se adune în jurul literei Z în sprijinul războiului din Ucraina dacă slujba sa nu l-ar fi învățat să vadă dincolo de minciunile televiziunii de stat rusești.

"Datorită muncii mele în cadrul FSO, am văzut cum sunt distorsionate informațiile", a spus el.

De asemenea, el a început să pună sub semnul întrebării cheltuielile ostentative ale liderilor de vârf ai Rusiei. El a spus că a văzut oficiali care convocau delegații mari în stațiuni luxoase care costau în fiecare noapte mai mult decât salariul său lunar. Cu toții participau la o scurtă întâlnire și apoi petreceau o săptămână, a spus el.

"Dacă acest lucru este de la buget, atunci întrebarea este: Nu este prea mult să cheltuim acești bani pentru o singură persoană? Dacă nu este de la buget, atunci este corupție totală", a spus el.

Invazia Rusiei în Ucraina a fost un punct de ruptură, a spus el. El i-a spus soției sale că vrea să plece. Nu voia ca fiicei lor mici să i se spele creierul la grădiniță, unde copiii făceau saluturi patriotice și li se vorbea despre bombe.

AP a confirmat că Karakulov figurează ca persoană căutată în baza de date publică a Ministerului rus de Interne privind suspecții de infracțiuni. Ministerul a inițiat o anchetă penală împotriva lui Karakulov pe 26 octombrie pentru dezertare în timpul unei perioade de mobilizare militară

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE