Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou material care ucide bacteriile ar putea ajuta la combaterea superbacteriilor din spitale

Oamenii de știință au dezvoltat un nou strat de acoperire care distruge bacteriile și virușii și despre care spun că ar putea ajuta spitalele din întreaga lume să abordeze problema tot mai mare a superbacteriilor rezistente la medicamente.

Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, au luat un antiseptic comun, clorhexidina - care ucide, de asemenea, unele ciuperci și este adesea folosit pentru curățarea preoperatorie - și l-au folosit pentru a acoperi un polimer, acrilonitril butadien stiren (ABS).

S-a constatat că materialul elimină germenii responsabili de o serie de infecții și boli, inclusiv COVID-19 și Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA), o infecție gravă dobândită în mod obișnuit în spitale și în alte centre de îngrijire, potrivit Euronews Next.

Cercetătorii spun că noul strat de acoperire ar putea fi utilizat ca un strat antimicrobian eficient pe o serie de produse din plastic utilizate în mediul medical; de la pungi intravenoase și dispozitive implantabile la paturi și scaune de toaletă.

Unii microbi pot supraviețui în mediul spitalicesc, în ciuda unei curățenii minuțioase, expunând pacienții spitalizați, deja vulnerabili, la riscul de a contracta infecții care necesită apoi tratament cu antibiotice.

Aceste microorganisme - cunoscute sub numele de superbacterii - au evoluat pentru a rezista la tratamentele antimicrobiene obișnuite, iar unele dintre ele pot supraviețui și pot rămâne infecțioase pe suprafețe precum materialele plastice timp de săptămâni sau chiar luni.

"Fabricarea de articole din plastic folosind acest material ar putea ajuta cu adevărat la rezolvarea problemei rezistenței la antibiotice și la reducerea infecțiilor dobândite în spitale", a declarat Dr. Felicity de Cogan, autorul principal al studiului, într-o declarație.

Transformarea plasticului din adăpost de germeni în barieră de germeni

Cercetătorii și-au propus să investigheze o modalitate de a utiliza unul dintre cele mai utilizate materiale din spitale - plasticul - pentru a distruge microorganismele infecțioase.

"Am realizat acest lucru prin lipirea unui dezinfectant cu polimerul pentru a crea un nou material de acoperire și am descoperit că nu numai că acționează foarte rapid, ucigând bacteriile în 30 de minute, dar nu se răspândește în mediul înconjurător și nici nu se scurge de pe suprafață atunci când este atins", a declarat de Cogan.

Echipa sa a folosit o tehnică specială de imagistică numită Spectrometrie de masă cu ioni secundari cu timp de zbor (TOF-SIMS) pentru a examina materialul la nivel molecular. Ei au descoperit că acesta ucide rapid microbii, iar suprafețele erau încă libere de aceștia după 45 de minute.

Învelișul a fost eficient împotriva SARS-COV-2, virusul care provoacă COVID-19, fără a se găsi particule virale viabile după 30 de minute, și a ucis, de asemenea, tulpini de bacterii rezistente la clorhexidină.

S-a estimat că o cincime din toți pacienții spitalizați cu COVID-19 au contractat virusul în timp ce se aflau deja în spital.

Însă infecțiile nosocomiale nu sunt o noutate, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descrie rezistența antimicrobiană ca fiind "una dintre primele 10 amenințări globale la adresa sănătății publice cu care se confruntă omenirea".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE