Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou caz de variola maimuței diagnosticat în România. Numărul cazurilor confirmate a ajuns la cinci

Publicat de: Mirabela Vasile

Autoritățile au anunțat, marți, că un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este vorba de un bărbat de 37 de ani.

Simptomele au apărut pe data de 18 iunie iar infecția a fost confirmată astăzi în urma investigațiilor de laborator. Pacientul are o formă ușoară a bolii și este izolat la domiciliu.

Primul caz de variola maimuței în România a fost confirmat pe 13 iunie.

Ce este variola maimuței

Variola maimuței (monkeypox) este o boală infecțioasă virală, fiind provocată de un virus ce aparține familiei poxvirusurilor.

Acesta se poate transmite în mod direct sau indirect de la animale la om, iar comparativ cu alte virusuri, are un grad crescut de rezistență în mediu uscat și la temperaturi ridicate, ceea ce le face să persiste perioade lungi de timp pe suprafețele/ în materialele infectate.

Boala nu este una cu un grad mare de răspândire de la om la om și presupune un contact direct prelungit.

Ministrul Sănătății, recomandare pentru români

Ministrul Sănătății dă asigurări că românii nu trebuie să se îngrijoreze în mod deosebit.

„Eu am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinenţa în situaţia raporturilor sau relaţiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Am dat o astfel de recomandare în mod evident, fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secreţiilor, calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală şi evitarea relaţiilor cu persoane necunoscute este o măsură de protecţie individuală pe care putem să o luăm cu toţii cei care suntem, să spunem, la risc sau persoanele care sunt la risc pentru aşa ceva.

Repet, e sezonul estival, sunt multe evenimente în toată ţara, în Europa şi recomandarea aceasta de precauţie în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare pentru ca să putem să ţinem lucrurile sub control”, a declarat Rafila, luni, într-o conferinţă de presă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE