Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românul din Grecia, suspect de variola maimuței, are de fapt varicelă, anunță Agenția de știri Atena-Macedonia (AMNA).

Sâmbătă, 21 mai, a fost anunțat un prim caz suspect de variolă a maimuței, în Grecia, potrivit Agerpres. Era vorba de un turist român, stabilit în Marea Britanie.

El și partenera sa de călătorie au fost internați la spital, într-o cameră de izolare, unde li s-au făcut teste. Analizele de laborator indică faptul că bărbatul are varicelă, nu variola maimuței.

”La examinarea de laborator a unui eșantion din cazul suspectat în care este implicat un bărbat care este tratat la Spitalul Attiko, nu a fost detectat niciun virus al variolei maimuțelor, potrivit surselor Ministerului Sănătății. Proba a fost pozitivă în două teste repetate pentru varicelă”, relatează AMNA.

Cazuri confirmate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat lista țărilor în care au fost confirmate sau suspectate cazuri de variola maimuțelor.

Între 13 și 21 mai, ora 13:00, 92 de cazuri confirmate de laborator și 28 de cazuri suspecte de variola maimuței, cu investigații în curs, au fost raportate la OMS.

Până în prezent, nu au fost raportate decese asociate.

Situația în România

”Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire”, anunță Ministerul Sănătății, pe pagina oficială de Facebook.

Cazul de la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, nu este unul de variolă a maimuței.

”Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.”

Ce știm despre variola maimuței

Variola maimuţei este o boală rară al cărei agent patogen poate fi transmis de la animale la om şi invers.

Simptomele sale seamănă, dar în formă mai puţin severă, cu cele observate în trecut la subiecţii cu variolă: febră, cefalee, dureri musculare, dureri de spate, în primele cinci zile. Apoi apar erupţii cutanate, leziuni, pustule şi în final cruste.

Există un vaccin?

Nu există tratament pentru această boală care de obicei se vindecă spontan şi ale cărei simptome durează între 14 şi 21 de zile.

În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variolei maimutei, vaccinul tradițional împotriva variolei oferă, de asemenea, protecție, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.

Cazurile grave apar mai frecvent la copii şi sunt legate de gradul de expunere la virus, de starea de sănătate a pacientului şi de severitatea complicaţiilor.

Potrivit specialiştilor, rata mortalităţii a putut varia enorm, dar a rămas sub 10% în toate cazurile documentate, în principal la copiii mici.

Răspândirea bolii

Transmiterea de la om la om poate rezulta din contactul apropiat cu secreţiile infectate ale căilor respiratorii, cu leziuni ale pielii unei persoane infectate sau cu obiecte contaminate recent cu lichide biologice sau materii provenind din leziunile unui pacientului.

Majoritatea celor mai recente cazuri din ţările occidentale au fost în rândul bărbaţilor având relaţii sexuale cu bărbaţi, a declarat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a indicat că doreşte să facă lumină asupra transmiterii virusului, în special în cadrul comunităţii homosexuale. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE