Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un milion de români merg zilnic la mall. Sociologii spun că mall-ul a devenit loc de pelerinaj pentru români

Publicat de: Octav Vasilescu

Un milion de români merg la mall în fiecare zi, potrivit unui studiu. O treime dintre aceștia sunt doar în București. Cifrele actuale sunt mai mari, față de cele din 2019, înainte de izbucnirea pandemiei. Mall-urile s-au adaptat nevoilor actuale ale clienților și au început să atragă tot mai mulți vizitatori.

Mersul la mall a devenit un sport național. Românii fac 32 de milioane de vizite în centrele comerciale într-o singură lună, conform celui mai recent studiu citat de Agerpres.

Cifrele ne arată că 57% dintre clienți sunt femei, iar cei mai activi vizitatori fac parte din Generația Millennials, adică au o vârstă cuprinsă între 26 și 45 de ani.

Sociologii spun că mall-ul a devenit loc de pelerinaj pentru români, pentru că nu au foarte multe locuri în care pot socializa.

Călin Cotoi, profesor de sociologie: Mall-ul e un soi de experiență într-un oraș protejat. E cu climă, nu intră oricine. Sunt atât de multe mașini în București, încât pare un oraș al mașinilor, nu al oamenilor. În mall încă nu se poate intra cu mașina, ăsta cred că e un avantaj.

Activitatea preferată a celor care își petrec timpul într-un centru comercial este shopping-ul. Conform statisticilor, românii alocă în medie 200 de lei pentru fiecare ieșire în mall.

În Europa există aproximativ 10.000 de centre comerciale, iar peste 120 dintre acestea se află în România. Mult mai puține decât în Occident. De exemplu, în Franța există 1.200 de astfel de locații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE