Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un fotbalist iranian a fost condamnat la moarte pentru că a susținut drepturile femeilor

Fotbalistul iranian Amir Nasr-Azadani riscă să fie executat pentru că a susținut protestele pentru drepturile femeilor din țară, potrivit Marca.

Uniunea internațională a jucătorilor (FIFPro) a confirmat vestea și a făcut apel la autoritățile iraniene să se răzgândească.

„FIFPRO este șocată și dezgustată de informațiile potrivit cărora fotbalistul profesionist Amir Nasr-Azadani riscă să fie executat în Iran după ce a militat pentru drepturile femeilor și pentru libertatea fundamentală în țara sa”, se arată în comunicatul FIFPro.

Acuzat de „animozitate față de Dumnezeu”

„Suntem solidari cu Amir și solicităm înlăturarea imediată a pedepsei sale”. Jucătorul în vârstă de 26 de ani, care a evoluat cel mai recent la Tractor în Liga Pro din Golful Persic, a fost acuzat de „moharebeh”, sau „animozitate față de Dumnezeu”, potrivit IranWire.

Același organ de presă relatează că familia jucătorului a fost amenințată în repetate rânduri de autoritățile iraniene.

Doar unul dintre membrii echipei Iranului la Cupa Mondială a condamnat în mod public și fără echivoc execuțiile și pedepsele cu moartea care se aplică în prezent în această țară. Portarul Alireza Beiranvand a cerut pe Instagram ca sentințele să fie revocate.

Protestele antiguvernamentale au fost larg răspândite în Iran de la moartea unei femei în vârsră de 22 de ani Mahsa Amini, care ar fi fost reținută pentru că nu a respectat codul vestimentar al țării pentru femei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE