Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un consilier al unui europarlamentar german de extremă-dreapta, acuzat de spionaj pentru China

Poliția germană a arestat luni un consilier al unui europarlamentar de extremă-dreapta din Germania, suspectat de spionaj în favoarea Chinei.

Bărbatul, pe nume Jian G., figurează în mod public ca fiind un asistent acreditat al lui Maximilian Krah, eurodeputat și candidat principal al partidului de extremă dreapta Alternative for Deutschland (AfD) la alegerile europarlamentare, potrivit euronews.com

Procuratura federală a declarat că acesta este acuzat că ar fi "un angajat al serviciilor secrete chineze", precum și că "a transmis în mod repetat informații despre negocierile și deciziile din Parlamentul European clientului său din domeniul serviciilor de informații". Jian G. este, de asemenea, acuzat de spionaj.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a declarat că "rapoartele recente din Europa despre spionajul chinezesc sunt toate exagerate și au scopul de a defăima și de a suprima China"

Potrivit Die Zeit, bărbatul este un cetățean chinez în vârstă de 43 de ani, cu cetățenie germană, care l-a cunoscut pe Krah în timp ce lucra ca om de afaceri în Germania. Inițial, el a fost adus în echipa lui Krah de la Bruxelles ca asistent atunci când Krah a intrat în Parlamentul European în 2019.

Val de arestări în Germania

În ultimele săptămâni Germania a trecut printr-un val de arestări în care au fost implicați cetățeni germani acuzați de spionaj în favoarea Chinei.

Un bărbat și un cuplu au fost arestați luni, fiind acuzați de spionaj militar. Săptămâna trecută, doi bărbați au fost arestați pentru că au complotat pentru a sabota sprijinul acordat Ucrainei de către Germania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE