Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua strategie de securitate a Germaniei: China și Rusia, catalogate drept principale amenințări la adresa ordinii internaționale

Cancelarul german Olaf Scholz a prezentat miercuri strategia naţională de securitate, arătând conform dpa că Germania a fost obligată să reacţioneze la instabilitatea crescută a ordinii mondiale, dovedită şi de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Scholz a prezentat documentul - adoptat de guvernul de la Berlin după deliberări care au durat câteva luni - alături de miniştrii responsabili de afacerile externe, interne, de apărare şi de finanţe.

Este vorba, observă agenţia citată, de prima strategie naţională de securitate a Germaniei, lansată într-un context de securitate tensionat, cu război în Ucraina şi o rivalitate geopolitică mai acută între Statele Unite şi China.

"În ciuda tuturor schimbărilor, asigurarea securităţii cetăţenilor, fără compromisuri, rămâne principala sarcină a statului", a declarat cancelarul. El a subliniat că securitatea nu se mai limitează doar la apărare şi forţele armate.

China și Rusia, principalele amenințări la adresa ordinii internaționale

În viziunea guvernului german, şi China constituie, alături de Rusia, o ameninţare la ordinea internațională bazată pe reguli. Pentru Berlin, Beijingul este "un partener, un concurent şi un rival sistemic", în timp ce "China încearcă în diferite moduri să reconfigureze ordinea internaţională existentă, bazată pe reguli, îşi revendică tot mai agresiv supremaţia regională şi acţionează în repetate rânduri în contradicţie cu interesele şi valorile noastre".

În strategia de securitate sunt incluse şi diplomaţia, ordinea publică, lupta împotriva incendiilor, asistenţa tehnică, cooperarea pentru dezvoltare, securitatea cibernetică şi rezistenţa lanţurilor de aprovizionare. Dependenţa de materiile prime şi energie urmează să fie redusă prin diversificarea achiziţiilor. "Toate aceste mijloace şi instrumente trebuie să se angreneze şi să colaboreze pentru întărirea securităţii ţării noastre", a afirmat Scholz.

Planul se referă la apărarea naţională şi în cadrul alianţelor, la protecţia infrastructurii tehnice, la securitatea cibernetică şi spaţială, la materiile prime, energie şi securitatea alimentară. Sunt menţionate de asemenea apărarea şi protecţia civilă, politica de dezvoltare, protecţia împotriva influenţelor străine şi a spionajului, abordarea crizelor climatice şi a pandemiilor. Urmează să se implice, alături de guvernul federal, autorităţile locale, companiile, sectorul ştiinţific, societatea civilă şi cetăţenii.

Germania își reafirmă angajamentul față de NATO și UE

Strategia reafirmă angajamentul Germaniei faţă de NATO şi Uniunea Europeană şi prevede întărirea armatei prin alocarea a 2% din produsul intern brut - în medie - timp de mai mulţi ani.

Germania promite de asemenea să apere democraţia.

Unii oficiali au arătat în cursul prezentării, fără a intra în detalii, că vor fi afectate şi exporturile de armament. Guvernul german intenţionează să fie mai atent la problemele strategice în cooperarea cu statele partenere, în cadrul unei reorientări a politicii de înarmare.

Liniile directoare în acest sens sunt clarificate în strategie, a afirmat ministrul apărării, Boris Pistorius. "Desigur, având în vedere noua situaţie mondială, exporturile de armament sunt o componentă a instrumentarului strategic. Când discutăm despre parteneriatele strategice, trebuie să ne referim şi la această problemă, deci şi la un nou echilibru", a arătat el.

Scholz a declarat că mai mult detalii ale strategiei vor fi făcute publice cu altă ocazie. El a recunoscut că vor exista în continuare "reglementări stricte privind controlul armamentului", însă trebuie luate în considerare chestiuni strategice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE