UE vrea să suspende accesul Israelului la un program european de cercetare din cauza războiului din Gaza

Comisia Europeană ia în calcul să suspende accesul Israelului la programul de cercetare și inovare al UE, „Horizon Europe”, ca urmare a acțiunilor forțelor israeliene în Fâșia Gaza, au precizat surse din rândul oficialilor europeni, citate de Euronews.com.

Comisarii UE se întâlnesc luni pentru a discuta această măsură, în condițiile în care Israelul nu a reușit să pună în aplicare un acord negociat pentru a îmbunătăți „substanțial” accesul palestinienilor din Gaza la alimente și medicamente.

„Suspendarea parțială a programului Horizon va fi discutată astăzi în cadrul Colegiului comisarilor”, a precizat un oficial european de rang înalt pentru Euronews.

Deocamdată, comisarii europeni au refuzat să sprijine orice acțiune împotriva Israelului.

Dacă va fi aprobată de Comisie, propunerea va fi discutată și, eventual, votată de statele membre încă de marți, când se vor reuni ambasadorii UE din toate cele 27 de state membre.

Suspendarea Israelului din programul Horizon a fost una dintre cele zece variante prezentate Comisiei Europene și statelor membre în urma unui raport care confirma că Israelul a încălcat dreptul internațional din cauza situației grave în care se află civilii din teritoriile palestiniene.

Suspendarea parțială a programului Horizon nu ar necesita sprijinul unanim al tuturor celor 27 de țări și că este puțin probabil ca țări Austria, Germania, Ungaria și Republica Cehă să susțină adoptarea de măsuri împotriva Israelului.

Este o propunere a Comisiei pentru statele membre „de a suspenda parțial acordul dintre UE și Israel privind participarea Israelului la programul Horizon Europe al UE”, a afirmat sursa.

„Este evident că situația din ultimele zile din Gaza este în continuare îngrozitoare și, deși se acordă mai mult ajutor, distribuirea acestuia a fost fatală”, au mai precizat sursele citate.

ONU: Peste 1.000 de oameni au fost uciși în timp ce așteptau să primească ajutoare umanitare în Fâșia Gaza

La 10 iulie, UE a negociat o îmbunătățire „semnificativă” a accesului ajutorului umanitar în Gaza, inclusiv o creștere a numărului de camioane cu alimente și un acord pentru „protejarea vieții lucrătorilor umanitari”, după ce înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Kaja Kallas, a trimis o delegație la Tel Aviv, din care a făcut parte și Christophe Bigot, trimisul special al UE în Orientul Mijlociu.

ONU estimează că peste 1.000 de persoane au fost ucise numai în locurile de distribuire a alimentelor, iar zeci de persoane au murit de foame în ultimele zile.

„Sper că discută măsuri concrete și nu doar situația din Gaza, avem nevoie de acțiuni, nu de mai multe declarații despre cât de groaznică este situația”, a declarat un alt diplomat european.

„Concentrarea asupra unei singure opțiuni obligă statele membre să ia o decizie. Nu sunt sigur care va fi impactul economic asupra Israelului, dar acest lucru arată că presiunea politică asupra Israelului este în creștere”, a declarat un oficial european, adăugând că, în opinia sa, Comisia „s-a spălat pe mâini în această privință” până în acest moment.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE