Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE sancţionează 33 de persoane şi două entităţi, după moartea lui Alexei Navalnîi

Consiliul Uniunii Europene va impune măsuri restrictive împotriva a 33 de persoane şi a două entităţi legate de moartea subită a politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi.

Această decizie a fost luată în cadrul regimului mondial de sancţiuni al Uniunii Europene în materie de drepturi ale omului, indică un comunicat al Consiliului UE.

”Uciderea lentă a lui Alexei Navalnîi de către regimul Kremlinului este o reamintire fermă a lipsei acestuia de respect pentru viaţa oamenilor.

Sancţiunile de astăzi demonstrează hotărârea noastră de a trage la răspundere conducerea politică şi autorităţile ruse pentru încălcarea continuă a drepturilor omului în Rusia.

În acelaşi timp, ştim că Putin nu este Rusia, iar Rusia nu este Putin. Vom continua să sprijinim societatea civilă şi vocile independente ale Rusiei”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Cine se află pe lista entităților sancționate

Pe lista entităţilor sancţionate se află coloniile penale în care a fost ţinut Alexei Navalnîi din iunie 2022 până la moartea sa: colonia corectivă IK-6 şi colonia corectivă maximă de securitate IK-3.

Ambele colonii sunt cunoscute pentru exercitarea de presiuni fizice şi psihologice, izolare completă, tortură şi violenţă asupra deţinuţilor.

În ambele locuri, Navalnîi a suferit abuzuri, inclusiv din cauza izolării repetate într-o celulă de pedeapsă şi a unor tratamente crude, inumane şi degradante, ceea ce a dus la deteriorarea gravă a sănătăţii sale.

Şeful IK-3, Vadim Kalinin, şi diverşi şefi adjuncţi ai coloniei au fost, de asemenea, sancţionaţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE