Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE: Deputații europeni susțin etichetarea investițiilor în energie nucleară și gaze ca fiind „verzi”

Deputații europeni au susținut miercuri un plan controversat de a eticheta anumite investiții în domeniul nuclear și al gazelor naturale ca fiind durabile, relatează Euronews.com.

Actul este controversat

Obiecția ridicată de două comisii parlamentare cheie la jumătatea lunii iunie, de a nu eticheta cele două surse de energie ca fiind ecologice, în cadrul viitoarei taxonomii, a fost respinsă de 328 de eurodeputați, cu 278 de voturi pentru și 33 de abțineri.

Strigăte de „trădători” și huiduieli au putut fi auzite în sala de plen de la Strasbourg, când a fost dezvăluit rezultatul votului.

Taxonomia este o clasificare planificată de UE pentru a oferi sectorului financiar claritate cu privire la activitățile economice care pot fi considerate sustenabile și care este în lucru de ani de zile.

Însă, în februarie, Comisia Europeană a prezentat un act delegat controversat pentru a califica energia nucleară și gazele naturale ca fiind sustenabile, cedând presiunii Franței și Berlinului, care sunt în prezent dependente de energia nucleară și, respectiv, de gaze naturale.

Cu toate acestea, opozanții, inclusiv ONG-urile de mediu, au susținut că acest lucru ar putea duce la investiții de miliarde de euro în aceste două puteri energetice, mai degrabă decât în surse regenerabile sau în alte tehnologii ecologice.

Inflația produsă de războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a sporit opoziția față de propunerea Comisiei, deoarece a alimentat o criză de energie și a dus inflația la niveluri amețitoare. De asemenea, a determinat blocul celor 27 de țări să impună un embargo asupra importurilor de petrol rusesc pe mare - care va intra în vigoare la sfârșitul anului - și să se angajeze să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi.

Includerea energiei nucleare și a gazului în taxonomie, au subliniat atunci opozanții, ar duce la canalizarea multor fonduri către Kremlin, în condițiile în care UE și țările occidentale au încercat să paralizeze economia și capacitatea Rusiei de a purta un război.

Însă, la jumătatea lunii iunie, ea a fost deja respinsă de două comisii parlamentare cheie, care au susținut că, deși ambele surse de energie vor fi necesare pentru a garanta o aprovizionare stabilă cu energie în timpul tranziției către o economie durabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE