Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE aprobă o schemă de ajutoare de peste opt miliarde de euro pentru dezvoltarea tehnologiei. Fonduri pentru AI și rețele 6G

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare de stat în valoare 8,1 miliarde euro pentru proiecte în domeniul microelectronicii și al comunicațiilor, cu scopul de a sprijini inovarea în tehnologie în Uniunea Europeană, relatează agenția Reuters.

Executivul comunitar a anunțat joi că 14 state membre UE ar putea sprijini 68 de proiecte ale unor companii precum Airbus, ASML și Ericsson.

Proiectele au fost desemnate prin inițiativa europeană IPCEI, prin intermediul căreia ar urma să beneficieze de norme mai simple privind ajutoarele de stat din partea UE. Acestea urmează unui lot anterior de proiecte IPCEI din același sector, aprobate în 2018.

Proiectele, care implică în total 56 de companii, vizează cercetarea și dezvoltarea de materiale și instrumente, precum și proiectarea de cipuri și procese de fabricație. Acestea implică și dezvoltarea tehnologiei de telecomunicații 5G și 6G, alături de conducerea autonomă, inteligența artificială (AI) și calculul cuantic.

Firmele ce ar urma să beneficieze de fondurile pentru tehnologie

Primele produse inovatoare ar urma să fie lansate pe piață cel mai devreme în anul 2025, iar întregul proiect ar putea fi finalizat până în 2032.

"Trebuie să fim pionieri. Trebuie să dezvoltăm soluții cu adevărat inovatoare și, bineînțeles, primele lor implementări industriale în Europa", a declarat vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager, în cadrul unei conferințe de presă.

Thierry Breton, comisarul european pentru Piață Internă, a afirmat că proiectele vor accelera dezvoltarea unui lanț european de aprovizionare cu componente pentru aplicații radar și spațiale, pentru lansarea de vehicule electrice. De asemenea, vor contribui la dezvoltarea de cipuri de ultimă generație pentru inteligența artificială.

Comisia Europeană îi pune speranța că proiectele vor atrage investiții private suplimentare în valoare de 13,7 miliarde de euro. Printre alte companii participante se numără GlobalFoundries, Orange, Analog Devices, Continental Automotive și Bosch. De asemenea, în proiecte sunt implicate firme precum Renault, NXP, STMicroelectronics, Wacker Chemie și Infineon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE