Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurostat: Zona euro a intrat în recesiune tehnică. Avertisment după revizuirea datelor din Germania

Publicat de: Euronews

Economia zonei euro a fost în recesiune tehnică în primul trimestru din 2023, arată datele revizuite publicate joi de Eurostat. PIB-ul zonei euro s-a contractat în primele trei luni ale acestui an, dar și în ultimul trimestru din 2022, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Inițial, Oficiul european de statistică anunțase că economia zonei euro a stagnat (0%) în ultimul trimestru din 2022, prin comparație cu trimestrul precedent. În schimb, a înregistrat o creștere de 0,1% în primul trimestru din 2023.

Datele revizuite de Eurostat relevă că PIB-ul zonei euro a înregistrat două trimestre consecutive de scădere cu 0,1%. Potrivit economiștilor, recesiunea tehnică înseamnă două trimestre consecutive de contracție a produsului intern brut.

Revizuirea efectuată de Eurostat a avut loc, în primul rând, în funcție de evoluția economiei din Germania. Considerată mult timp motorul Europei, economia germană este prima din UE care a intrat în recesiune la începutul lui 2023 din cauza dificultăților întâmpinate în sectorul industrial, notează sursa citată.

Zona euro a intrat în recesiune, deși Comisia Europeană avea estimări optimiste

Totodată, cele mai recente date ridică semne de întrebare în legătură cu perspectivele pentru întregul an 2023. La mijlocul lunii mai, Comisia Europeană miza pe o creştere de 1,1% în 2023, pentru cele 20 de state care fac parte din zona euro.

În aceste condiții, această cifră pare acum una "optimistă”, a menționat economistul ING, Charlotte de Montpellier, care prognozează o creştere de doar 0,5% pentru întregul an.

"Începând din primăvară, toate datele au fost negative", subliniază economistul, menţionând în special datele privind producţia industrială germană şi noile comenzi.

Economist: ”Economia europeană este într-o fază de stagnare”

Potrivit lui Charlotte de Montpellier, "economia europeană este într-o fază de stagnare şi a trecut cu greu iarna din cauza şocului energetic".

Chiar dacă cotaţiile la gaze şi petrol au scăzut în ultimele luni, explozia de anul trecut a preţurilor a avut un impact important asupra încrederii gospodăriilor care şi-au redus consumul.

Economia europeană este afectată de asemenea de creşterea dobânzilor de referinţă de către Banca Centrală Europeană, care reduce cererea de credite şi frânează investiţiile, în special în sectorul imobiliar, antrenând o scădere a activităţii în construcţii.

Încetinirea economică constatată în SUA şi revenirea sub aşteptări în China afectează de asemenea exporturile europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE