Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE aplică noi sancțiuni împotriva Belarusului. Cum vrea să restricționeze producția de drone

Uniunea Europeană a anunțat joi că înăsprește sancțiunile pe care le aplică împotriva Belarusului pentru sprijinul acordat Rusiei în războiul din Ucraina. Astfel, a fost extinsă lista neagră și au fost aplicate măsuri pentru a restricționa exporturile, în special în ceea ce privește tehnologia destinată dronelor, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Noile sancțiuni au fost aprobate în unanimitate de cele 27 de state membre UE și au ca scop ”să garanteze că sancţiunile ruseşti nu pot fi eludate prin intermediul Belarusului”, vizând bunuri şi tehnologii ”de înaltă sensibilitate”, a explicat Comisia Europeană.

Oficialii europeni vor astfel să consolideze interdicţia privind exportul de arme de foc şi muniţii, precum şi de componente şi tehnologii ce ar putea fi destinate aviaţiei şi industriei spaţiale, inclusiv fabricarea de drone. Uniunea Europeană își propune ca în acest domenii să alinieze sancțiunile împotriva Belarusului la regimul european de sancțiuni aplicate Rusiei.

Sancțiunile aplicate de UE împotriva Belarusului. Sute de persoane, incluse pe lista neagră

De asemenea, UE va restricționa exporturile către Belarus de bunuri şi tehnologii cu dublă utilizare (civilă şi militară), precum şi de componente folosite de Rusia în război. Este vorba despre dispozitive cu semiconductori, circuite electronice integrate, echipamente de fabricare şi testare sau componente optice, notează sursa citată.

Cu toate acestea, noile sancțiuni nu se ridică la nivelul recomandărilor făcute de șeful diplomaţiei UE. Propunerile lui Josep Borrell ”rămân pe masă” pentru o înăsprire ulterioară, a anunțat Comisia Europeană.

Potrivit Jurnalului Oficial, 38 de persoane au fost, de asemenea, incluse pe lista neagră a UE ca fiind "responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului", care au "contribuit la reprimarea societăţii civile şi a forţelor democratice" sau care au beneficiat de pe urma regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Printre acestea se numără magistraţi, propagandişti şi angajaţi din media de stat, precum şi responsabili în colonii penitenciare acuzaţi de "tortură şi rele tratamente aplicate deţinuţilor", în special deţinuţilor politici.

Prin includerea pe lista neagră, persoanele vor avea activele înghețate și interdicție de a intra pe teritoriul UE.

Sancțiunile vizează și trei societăţi de stat belaruse - un producător de echipamente electrice, un grup metalurgic şi un conglomerat petrochimic. Acestea sunt acuzate, în special, de reprimarea angajaţilor care au participat la manifestaţii şi greve împotriva regimului de la Minsk.

Belarus, vizată de sancțiuni UE după izbucnirea războiului din Ucraina

Cele 28 de state membre UE şi-au înăsprit sancţiunile împotriva regimului de la Minsk după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Uniunea Europeană a acuzat Belarusul că a permis Rusiei să îi folosească teritoriul, în special pentru forţele care se îndreptau spre Kiev.

Belarusul făcea deja obiectul unor sancţiuni pentru reprimarea opoziţiei faţă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, după realegerea sa contestată în 2020, pentru deturnarea unui avion european în iunie 2021 şi pentru organizarea unui aflux de migranţi din Orientul Mijlociu la frontierele UE.

În total, sancţiunile UE împotriva Belarusului vizează de acum 233 de persoane fizice şi 37 de entităţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE