Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia include Norvegia în rândul ''ţărilor neprietenoase''. Ce alte state mai sunt pe lista Kremlinului

Publicat de: Euronews

Guvernul Federaţiei Ruse a inclus Norvegia pe o listă de "ţări neprietenoase", ca urmare a politicii autorităţilor de la Oslo faţă de misiunile diplomatice ruse, a anunţat joi executivul de la Moscova pe site-ul său, transmite EFE.

Ordinul a fost adoptat pentru a pune în aplicare a decretului prezidenţial privind măsurile de contracarare a acţiunilor neprietenoase ale ţărilor străine, se arată în respectivul anunţ.

Decretul presupune limitarea personalului local care poate fi angajat de legaţia norvegiană, care nu va depăşi 27 de persoane.

În primăvară, Norvegia a expulzat 15 diplomați ruși

În aprilie, Norvegia a expulzat 15 diplomaţi ruşi pentru presupuse acţiuni de spionaj, iar Rusia a răspuns cerând plecarea de pe teritoriul său a 10 diplomaţi norvegieni, aminteşte Reuters.

În mai 2021, guvernul rus a inclus SUA şi Republica Cehă pe lista "ţărilor neprietenoase" pentru diplomaţii săi.

În iulie 2022, li s-au alăturat misiunile diplomatice din Grecia, Danemarca, Slovenia, Slovacia şi Croaţia.

"Lista aprobată de guvern nu este definitivă şi, ţinând cont de acţiunile ostile împotriva misiunilor ruse din străinătate, poate fi extinsă", se arată în nota oficială.

Rusia mai are încă o listă de "ţări neprietenoase", creată în 2022, la scurt timp după ce a invadat Ucraina, şi care include cincizeci de ţări occidentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE