Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE a ajuns la un "acord politic" pentru a sancționa coloniștii israelieni extremiști

Uniunea Europeană a ajuns la un "acord politic" pentru a sancționa coloniștii israelieni extremiști, afirmă Josep Borrell.

Decizia a fost luată în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai blocului, unde problema a fost pusă pe masă pentru a da o nouă șansă diplomației.

"Am discutat despre sancțiunile (asupra) Hamas. Și am căzut de acord asupra sancțiunilor asupra coloniștilor extremiști. Nu a fost posibil la ultimul Consiliu Afaceri Externe. De data aceasta a fost posibil. S-a convenit un compromis solid și sper că acest lucru va continua până la adoptarea completă în curând", a anunțat șeful politicii externe a blocului la finalul reuniunii. "Dar acordul politic există".

Sancțiunile, blocate inițial de mai multe țări

Sancțiunile sunt în lucru de luni de zile și au fost inițial blocate de o mână de țări, printre care Germania, Republica Cehă și Austria, care se numără printre cei mai fermi susținători ai blocului pentru Israel.

Devastarea Fâșiei Gaza și rapoartele continue despre violențele comise de cetățeni israelieni împotriva palestinienilor au dat un sentiment de urgenare a discuțiilor, care s-au adâncit și mai mult după ce Statele Unite, Regatul Unit și Franța au continuat să sancționeze o mână de coloniști extremiști.

Acordul politic mai are nevoie de o adoptare finală de către ambasadori înainte de a intra în vigoare. Așezările din Cisiordania sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional și sunt considerate un obstacol major în calea realizării unei păci durabile în cadrul soluției celor două state.

Sancțiunile sunt "cu privire la persoane specifice care au fost identificate ca fiind responsabile de acte violente", a declarat Borrell reporterilor, confirmând că restricțiile vor consta într-o interdicție de călătorie și în înghețarea activelor deținute pe teritoriul UE.

"Ce altceva putem face? Întotdeauna sancționăm persoanele și organizațiile în același mod.", a spus el

Întrebat despre numele coloniștilor de pe lista neagră, Borrell a adăugat: "Așa cum ar spune Quijote, nu vreau să-mi amintesc."

De asemenea, Borrell a declarat că va propune o "dezbatere de orientare politică" cu privire la viitorul Acordului de asociere UE-Israel, care este în vigoare din 2000. Luna trecută, Spania și Irlanda, două dintre cele mai critice voci ale blocului împotriva premierului Benjamin Netanyahu, și-au unit forțele și au cerut o "revizuire urgentă" a acordului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE