Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii din Donețk se roagă să nu vină iar rușii. Mii de oameni au de mâncare doar ceea ce primesc de la organizațiile umanitare

Ucrainenii care au rămas în Donețk, zonă de război, se luptă să supraviețuiască în frig, fără electricitate și fără apă potabilă. Este tot mai greu să facă rost de mâncare, așa că mulți depind de pachetele aduse de organizațiile umanitare.

Orașul Sviatohirsk, din nordul Donețkului, este acoperit de zăpadă. Iar asta ascunde în mare parte distrugerile masive provocate de bombardamentele repetate și luptele grele. Sviatohirsk a fost eliberat în timpul ofensivei ucrainene din septembrie 2022. Doar că o bună parte dintre locuitori fuseseră deja evacuați, în perspectiva luptelor ce urmau.

Valeri Andrievski, localnic din Sviatohirsk: „(Rușii) au venit chiar dacă nu i-a chemat nimeni aici. Vedeți, acum toate casele sunt distruse. De ce? Nu ştiu. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple în secolul 21. Vecinii mei au fost uciși. Andrei, colegul meu de clasă, era și el acolo. Cu toții au fost uciși de obuze.”

Oamenii se tem din nou de venirea soldaților ruși. Chiar se roagă să nu ajungă iar în spatele liniilor inamice pentru că, spun ei, de data asta nu știu dacă vor mai rezista. O femeie care rămăsese în oraș povestește cum a fost torturată și cum ruții au lovit-o peste față până i-au spart dinții.

Tamara Yevdokimova, locuitoare din Sviatohirsk: „El (soldatul rus) m-a pus la zid, ca zidul acela. Și a tras lângă mine. Fragmentele m-au lovit, m-au rănit în partea dreaptă a feței. Îmi spunea să nu îmi acopăr urechile, dar am făcut-o instinctiv. Așa că m-a lovit foarte tare. Avea un fel de cuțit montat pe armă și m-a tăiat. Iar rana a început să sângereze. A fost dureros, draga mea. Și a fost înfricoșător. Este adevărat. Înfricoșător. Și nu știu ce să fac, vreau atât de mult să fie pace. M-am născut în timpul războiului al doilea mondial. Și voi muri în vreme de război.”

Puținii locuitori care mai trăiesc astăzi în Sviatohirsk se bazează pe voluntarii care le aduc mâncare și, de multe ori, chiar apă de băut. O organizație umanitară internațională - Bucătăria Centrală Mondială, pregătește pachete, iar oamenii stau la coadă în ger pentru a nu muri de foame.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE