Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elicopterele Ucrainei atacă pe frontul din sud. În Donețk, situația nu pare favorabilă nici uneia dintre părți

Ucraina folosește elicoptere în luptele din jurul orașului sudic Herson. Acestea au atacat cu rachete pozițiile soldaților ruși din zonă. În acest timp, Moscova anunță că își continuă războiul pe care îl numește „operațiune specială” în regiunea estică Donețk.

Situația pare neschimbată pe fronturile din Ucraina. Sunt lupte aprige pe frontul din est, iar separatiștii pro-ruși din Donețk anunță capturarea unui sat de lângă Bahmut. Este unul dintre cele mai fierbinți puncte de pe linia frontului, pe care soldații Rusiei încearcă să îl cucerească de mai multe luni. În lipsa unor progrese reale, oficialii militari de la Moscova anunță că au mai distrus ceva armament din dotarea armatei ucrainene.

„În timpul luptelor împotriva bateriilor de artilerie din localitățile Verkhnokamyanske și Șevcenco din Republica Populară Donețk, două stații radar contra-baterie fabricate în SUA au fost distruse. În zona localității Ivanivca din Republica Populară Lugansk, un sistem de artilerie M777 fabricat în SUA a fost distrus,” a explicat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării.

Situația ar putea rămâne neschimbată

Dincolo de duelurile de artilerie, în sudul Ucrainei, în zona Herson, au fost văzute elicopterele militare ale Kievului. Ele sunt folosite în atacarea pozițiilor ruse dinspre peninsula Crimeea. Militarii care zboară cu ele sunt printre cei care au fost chemați, acum câteva luni, să ducă ajutoare sanitare în Mariupolul asediat de ruși. Tot ei au fost în prima linie în apărarea capitalei Kiev.

„În acele zile în care convoiul de vehicule militare (ale Rusiei) mărșăluia în apropiere de Kiev, nu știai când sau unde îl vei întâlni. Puteai zbura de-a lungul șoselei dintre Jitomir și Kiev și ei puteau fi deja acolo. Și dacă ai fi zburat cu o jumătate de oră sau două ore înainte, nu era nimeni acolo,” a declarat Kirill, comandant de unitate.

Analiștii militari occidentali sunt de părere că situația pe fronturile ucrainene ar putea rămâne neschimbată până spre primăvară. Ei susțin că armata Rusiei are nevoie de refacere, iar ucrainenii așteaptă noi livrări de armament și muniție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE