Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA, un nou ajutor militar de trei miliarde de dolari pentru Ucraina. Este cea mai mare sumă alocată până acum

SUA va oferi Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de trei miliarde de dolari, cel mai mare de până acum, a anunţat vineri Casa Albă, potrivit AFP.

Acest sprijin, ale cărui detalii vor fi făcute publice de Pentagon ulterior în cursul zilei, ar urma să includă de asemenea vehicule blindate de infanterie şi de transport de trupe, precum şi obuziere, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Washingtonul şi Berlinul anunţaseră încă de joi că vor livra Kievului blindate de infanterie - de tip Bradley din partea SUA şi model Marder din partea Germaniei.

În serviciu din anii 1970, vehiculele Marder sunt blindate uşoare destinate transportului de trupe. Armamentul lor principal este un tun de 20 mm.

Vehiculele Bradley sunt dispozitive mai mult sau mai puţin din aceeaşi familie, în serviciu de la începutul anilor 1980. La modelul M2, ele sunt echipate cu un tun 25 mm, dar şi cu un lansator de rachete antitanc, şi pot transporta, în afara echipajului, şase luptători.

Bradley "nu este un tanc de asalt, ci un distrugător de tancuri de asalt", a spus joi generalul Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Suntem convinşi că aceasta va ajuta mult (forţele ucrainene) pe câmpul de luptă", a adăugat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE