Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Civilii din regiunea Donbas, nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza atacurilor armatei ruse

Civilii din regiunea Donbas se grăbesc să părăsească regiunea, din cauza intensificării ofensivei armatei ruse. Orașele Sloviansk și Lisiceansk sunt cele mai afectate localități din zonă. Preluarea controlului asupra estului Ucrainei este un obiectiv esențial pentru Kremlin.

Guvernatorul din Donețk îndeamnă oamenii să părăsească regiunea, deoarece bombardamentele rusești se intensifică. Oficialii din regiune anticipează că aceste atacuri vor fi urmate de un avans al armatei Rusiei.

La două zile după ce președintele Vladimir Putin a declarat victoria în urma preluării controlului asupra regiunii Lugansk, esențială pentru planul său, trupele Moscovei și-au intensificat ofenisva în Donețk.

Pavlo Kyrylenko, guvernator Donețk: „Acum sunt aproximativ 350.000 de cetățeni aici (n. r. în regiune), față de 1,6 milioane care au locuit aici înainte. Este un număr semnificativ, de aceea scopul meu principal, și despre asta voi vorbi cu administrațiile locale, și voi fi mai hotărât de data aceasta: în ciuda a ceea ce ar spune oamenii, îmi pasă de casele lor și de viețile lor, dar ar trebui să plece.”

12 milioane de ucraineni și-au părăsit până acum casele

Cel puțin 12 milioane de oameni și-au părăsit locuințele de la începutul invaziei Rusiei, conform Organizației Națiunilor Unite. Peste cinci milioane au plecat în țările vecine, în timp ce șapte milioane de persoane sunt încă strămutate în interiorul Ucrainei.

Chiar dacă planurile lui Vladimir Putin rămân deocamdată neclare, mii de ucraineni s-au întors acasă, în special în marile orașe, precum Kiev. Însă oficialii locali cred că mai multe evacuări în masă vor avea loc în perioada următoare, în special în zonele controlate acum de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE