Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamentele continuă în Harkov. Opt civili au fost uciși în urma atacurilor

Opt civili au fost uciși în urma atacurilor asupra orașului Harkov, din zona Donbas. Semn că Rusia își intensifică atacurile în regiunea de est a Ucrainei. Însă militarii ucraineni nu și-au pierdut speranța și sunt convinși că țara lor va învinge trupele Moscovei.

Bombardamentele continuă în Harkov

Forțele Rusiei au reluat asaltul asupra orașului Harkov. În urma atacurilor cu obuze, mai multe clădiri au fost distruse. Au fost înregistrate victime de ambele părți, în timp ce Moscova și-a dublat efectivul militar în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Armata ucraineană susține că a blocat parțial avansul Rusiei, însă bombardamentele au ucis cel puțin opt civili și au rănit alți 25. De partea cealaltă, separatiștii proruși au declarant că atacurile ucrainene au ucis patru civili din tabăra lor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că forțele Kremlinului au distrus două depozite de rachete fabricate în Statele Unite. Acestea se aflau în Harkov și Donețk. Militarii ruși au folosit rachete de înaltă precizie, susțin oficialii ruși.

Mărturiile soldaților ucraineni

În regiunea Donbas, luptele durează deja de câteva luni. Trupele ucrainene se bazează pe arsenalul blindat fabricat în timpul Uniunii Sovietice. Mulți dintre cei care luptă nu sunt soldați de carieră.

Maxim, soldat în Forțele de Apărare ucrainene: „La început lupta a fost grea, dar acum ne-am obișnuit. Casa mea este destul de aproape. La început a fost greu de înțeles că în orașul meu natal era război.”

Serhi, soldat în Forțele de Apărare ucrainene: „Cel mai important lucru este că moralul rămâne ridicat. Și că nu ne subestimăm pe noi înșine. Totul va merge bine. Ucraina va câștiga.”

Premierul irlandez Michael Martin s-a întâlnit cu Volodimir Zelensky

La Kiev, premierul irlandez Michael Martin s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelensky. Liderul ucrainean a spus că artileria livrată ca parte a ajutorului militar occidental funcționează foarte eficient și provoacă pagube semnificative asupra depozitelor din zonele ocupate de Rusia.

În discursul său, președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au început, în sfârșit, să simtă impactul armelor furnizate de Occident, care au un efect decisiv pe câmpul de luptă. El a mai declarat că armata Kievului a lovit ținte importante ale Rusiei și a provocat distrugeri ale depozitelor de arme și liniilor de aprovizionare rusești.

„În sfârșit, se simte că artileria occidental, armele pe care le-am primit de la partenerii noștri, a început să funcționeze foarte puternic. Precizia sa este exact așa cum este necesar. Apărătorii noștri provoacă lovituri foarte vizibile în depozite și în alte locuri care sunt importante pentru logistica ocupanților, iar acest lucru reduce semnificativ potențialul ofensiv al armatei ruse. Pierderile ocupanților vor crește de la o săptămână la alta, și le va fi din ce în ce mai greu să facă reaprovizionarea”, a declarat Volodimir Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE