Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina vrea să o sancționeze pe Diana Șoșoacă. Senatoarea a cerut anexarea mai multor teritorii din Ucraina

Kievul a anunțat sancțiuni împotriva Dianei Șoșoacă, după ce senatoarea a depus un proiect de lege prin care cere ca România să anexeze mai multe teritorii din sudul Ucrainei.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina. Acesta o cataloghează pe Diana Șoșoacă drept „o amenințare la adresa securității naționale”.

În replică, senatoarea a transmis un mesaj pe Facebook în care susține că declarația oficialului ucrainean este echivalentă unei amenințări cu moartea.

Deocamdată, nu au fost anunțate sancțiunile care ar putea fi luate împotriva senatorei din România.

”Mass-media: Senatorul Parlamentului României Diana Şoşoacă a inițiat un proiect de lege prin care se propune anexarea de către România a unei părți a regiunii de sud a Ucrainei. Prin acest demers, politicianul marginal încearcă să recupereze identitatea culturală a populației românești.

Un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus. Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România.

MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, a scris pe Facebook oficialul ucrainean.

Reacția Dianei Șoșoacă

Diana Șoșoacă face acuzații extrem de grave la adresa Ucrainei și reia teza Kremlinului privind „politicile naziste ale Kievului”.

”Prin acest atac mârșav la adresa mea, Ucraina își dovedește caracterul de stat abuziv și fascist. Prin această amenințare pe care Ucraina o face la adresa mea, devin de fapt solidară cu minoritatea română din Ucraina care este tratată de Kiev tot ca o amenințare la adresa statului ucrainean, motiv pentru care este desființată sistematic și programatic într-un proces de epurare etnică și de ucrainizare forțată care amintește de Germania nazistă.

Cum își permite Ucraina să amenințe un senator al statului român pentru o propunere legislativă? De când decide Ucraina ce se întâmplă în Parlamentul României?

Este România un stat ocupat de Ucraina și noi nu am aflat? Da, este adevărat că Ucraina este ocupant al unor teritorii românești pe care mă lupt să le readuc în sânul patriei mamă, dar de când are Kievul drept de veto asupra politicii României?

Această amenințare a Ucrainei la adresa mea arată intenția acestui stat de a-i elimina și fizic pe cei care se opun politicilor naziste ale Kievului. Prin declarația MAE ucrainean, este clar că am devenit ținta numărul unu a criminalilor ucraineni. Dar acet lucru nu face decât să confirme justețea propuinerii mele legislative de a returna României teritoriile deținute abuziv de Ucraina!

Ucraina nu are argumente istorice pentru a ocupa teritoriile românești pe care le are acum în componență în mod abuziv și de aceea singurul răspuns al Kievului este să profereze amenințări. Dar comportamentul fascist al juntei de la Kiev nu mă sperie și mă voi lupta până la capăt pentru redobândirea pământului românesc pe care Ucraina nu doar că îl ocupă samavolnic, dar și supun populația românească purificării etnice, lucru pe care îl voi aduce în atenția instituțiilor internaționale”, e punctul de vedere al senatoarei Șoșoacă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE