Ucraina primește primele rachete cu rază lungă în două săptămâni: ”După aceea, vor veni cu sutele”

Generalul-maior Christian Freuding, responsabilul pentru coordonarea sprijinului militar pentru Ucraina, a anunțat că rachetele cu rază lungă de acțiune vor fi livrate până la finalul acestei luni.

„Avem nevoie de sisteme de arme care ajung adânc în teritoriul rusesc, capabile să atace depozite, instalații de comandă, aerodromuri și aeronave. Suntem gata să furnizăm astfel de sisteme de arme. Cu siguranță e situația tensionată, din punct de vedere militar. Rușii sunt în avantaj de câteva săptămâni, dacă nu chiar luni", a spus Christian Freuding, pentru ZDF.

Ucraina primește primele rachete cu rază lungă în două săptămâni

El susține că primele rachete ajung pe front la finalul lunii iulie, „iar apoi vor veni într-un număr mare format din trei cifre. Acest lucru va consolida masiv apărarea antiaeriană a Ucrainei și capabilitățile ucrainene în următoarele săptămâni și luni".

Ucraina și Germania au semnat un acord, la finalul lunii mai, privind aceste rachete cu rază lungă de acțiune. Acordul este între cele două ministere ale Apărării, iar nemții îl finanțează.

Pe lângă aceste rachete cu rază lungă de acțiune, Freuding spune că există discuții și cu privire la aducerea în Ucraina a unor noi sisteme de apărare aeriană cu rază medie și lungă.

Atunci când ucrainenii vor primi rachete cu rază lungă de acțiune, vor putea fi date lovituri la peste 400 de kilometri, ceea ce înseamnă că avioanele de luptă și bombardierele strategice rusești se află în pericol dacă avem în vedere că ele atacă, de obicei, Ucraina de la distanțe de 50-60 de kilometri de linia frontului.

Astfel de racete sunt cele SM-6, fabricate de americanii de la Raytheon.

Ucraina dezvoltă singură o serie de „capacități cu rază lungă de acțiune”, inclusiv rachete balistice, drone de lungă distanță și hibrizi drone-rachete pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei.

Armata ucraineană a primit anterior rachetele Storm Shadow și SCALP din Marea Britanie și Franța și ATACMS din SUA, dar Germania a refuzat până acum să furnizeze propriile rachete de croazieză Taurus. Despre aceste rachete, specialiștii spun că ar distruge mare parte din țintele rusești. Freuding nu a confirmat dacă Berlinul intenționează să aprobe furnizarea rachetelor Taurus.

Generalul a mai spus că Germania se află în negocieri cu Statele Unite, în ceea ce privește posibilitatea de achiziție și transfer către Ucraina a unuia sau două sisteme de apărare aeriană Patriot. El a spus că discuțiile sunt „în curs de desfășurare, de săptămâni întregi, la toate nivelurile”.

Ucraina a solicitat partenerilor săi să îi consolideze capacitățile de apărare aeriană, întrucât Rusia a intensificat atacurile aeriene la scară largă asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra celor aflate la distanță de linia frontului. Cancelarul german Friedrich Merz a declarat, pe 28 mai, că Berlinul va contribui la finanțarea producției și achiziționării de sisteme de arme cu rază lungă de acțiune fabricate în Ucraina. Merz a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Volodimir Zelenski, la Berlin, unde a anunțat, de asemenea, sprijinul pentru continuarea operațiunilor satelitului Starlink în Ucraina.

„Nu vor exista restricții privind armele cu rază lungă de acțiune. Ucraina va putea să se apere pe deplin și, de asemenea, să lovească ținte militare în afara teritoriului său”, a declarat Merz, la acea vreme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE