Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina, pregătită să lanseze contraofensiva. Oficial ucrainean: ”Ar putea începe mâine sau peste o săptămână”

Ucraina este pregătită să lanseze mult-așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse, a declara un oficial ucrainean de rang înalt, potrivit The Guardian.

Oleksiy Danilov nu a vrut să spună exact data, dar a spus că asaltul pentru a recuceri teritoriul de la forțele de ocupație ale președintelui Vladimir Putin ar putea începe "mâine, poimâine sau peste o săptămână".

El a declarat că Kievul nu are "dreptul să greșească" în privința acestei decizii, deoarece este o "oportunitate istorică" pe care "nu o putem pierde".

În calitate de secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Danilov se află în centrul cabinetului de război de facto al președintelui Volodimir Zelenski.

De asemenea, Danilov a declarat pentru BBC că este "absolut calm" în legătură cu faptul că Rusia a început să desfășoare arme nucleare în Belarus, spunând: "Pentru noi, nu este un fel de știre".

Kievul spune că forțele rusești au rărit atacurile asupra Bakhmut pentru a se regrupa

Pe de altă parte, forțele rusești și-au redus temporar atacurile asupra orașului Bakhmut, asediat în estul Ucrainei, pentru a se regrupa și a-și consolida capacitățile, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt de la Kiev.

Armata privată rusă Wagner a început să-și predea pozițiile trupelor regulate rusești în această săptămână, după ce a declarat controlul total asupra Bakhmut, după cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război, potrivit Reuters.

Într-o declarație pe Telegram, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele ruse au continuat să atace, dar că "activitatea ofensivă generală a scăzut".

"Ieri și astăzi nu au avut loc lupte active - nici în oraș, nici pe flancuri", a scris ea, adăugând că trupele Moscovei au bombardat în schimb periferia și abordările Bakhmut.

"Scăderea activității ofensive a inamicului se datorează faptului că trupele sunt înlocuite și regrupate", a precizat Maliar. "Inamicul încearcă să își consolideze propriile capacități".

Ea a adăugat că trupele ucrainene "dețin cu fermitate" înălțimile care domină Bakhmut dinspre nord și sud, precum și o parte din periferie, dar nu au avansat în ultimele două zile pentru a se concentra pe "alte sarcini".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE