Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UNICEF: Educația a peste 5 milioane de copii a fost perturbată de războiul din Ucraina

Cele 11 luni de război din Ucraina au perturbat educația a peste 5 milioane de copii, a transmis UNICEF cu ocazia Zilei Internaționale a Educației.

„Impactul celor 11 luni de conflict nu face decât să adâncească pierderile de învățare din cei doi ani de pandemie de COVID-19 și din cei peste opt ani de război pentru copiii din estul Ucrainei”, se arată într-un comunicat al UNICEF (Fondul Națiunilor Unite pentru Copii).

Utilizarea continuă a armelor explozive, inclusiv în zonele populate, a dus la distrugerea a mii de școli, grădinițe sau alte instituții de învățământ din Ucraina. Totodată, mulți părinți sunt reticenți să-și trimită copiii la școală, din cauza problemelor legate de siguranță.

În acest context, aproape 2 milioane de elevi au învățat online în perioada aceasta. În ultimele luni s-au adăugat și penele de curent, provocate de atacurile recente asupra infrastructurii electrice, astfel încât aproape fiecare copil din Ucraina a rămas fără acces constant la electricitate. Acest lucru a îngreunat până și participarea la orele online.

Și situația din afara Ucrainei este îngrijorătoare

Doi din trei copii ucraineni refugiați nu sunt înscriși, în prezent, în sistemul de învățământ al țării gazdă. Sunt mai multe motive cum ar fi: suprasolicitarea sistemelor de învățământ și faptul că multe familii de refugiați au optat pentru cursuri online, în loc să se înscrie în școlile locale, deoarece sperau că se vor putea întoarce acasă rapid.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE