Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școala continuă pentru refugiații ucraineni. Peste 350 de copii încep cursurile în București

Peste școlile din țara lor, armata rusă lansează rachete, însă copiii ucraineni din România nu vor să renunțe la educație. 350 de copii ucraineni de clasele 1-4 vor avea câte trei-patru lecții pe zi, în București. Cererea e mult mai mare, sunt liste de așteptare cu sute de elevi care vor să-și continue studiile în limba maternă. Profesorii ucraineni, la rândul lor refugiați, fac tot posibilul pentru a integra copiii în societatea românească.

Cei 350 de copii refugiați din București urmează să învețe în două școli din capitală. Însă, pe listele de așteptare sunt peste 600 de copii care își doresc să-și continue viața de școlar. Anastasia Konovalova este una dintre profesoarele care face eforturi colosale, inclusiv cu reprezentanții Ministerului educației, pentru a-i ajuta pe toți copiii refugiați în Romania.

„Vor fi și activități de integrare, împreună cu elevii români. Colaborăm cu școlile românești. Ne dorim mult ca elevii ucraineni să nu fie izolați de societatea românească, respectiv, chiar și acum sunt cursuri de pictură, de engleză la care participă atât copii ucraineni, cât și copii români, învață împreună. Copiii trebuie să se integreze în societate , chiar dacă suntem aici pentru o lună avem nevoie de asta, să nu ne separăm. Nu trebuie să ne victimizăm, toată viața, trebuie să trăim, să muncim și să fim utili în societatea în care trăim, iar educația este cheia”, a spus Anastasia Konovalova.

Școlile care vor primi copii ucraineni sunt Colegiul Național Mihai Viteazu și Școala Gimnazială Ienăchiță Văcărescu din București. Vor urma și alte școli. Din această toamnă, 60 de copii refugiați vor merge în clasa 0, iar 90 vor începe clasa întâi.

Alexandra este la București din luna martie și, pentru siguranța fiicei ei, nu intenționează să se întoarcă la Kiev, în viitorul apropriat. Este mama unei fetițe de nouă ani.

„Școala noastră din Ucraina va funcționa în regim online, dar pentru socializare, copilul să-și facă prieteni de aceeași vârstă și să învețe limba, este minunat. Mi-a plăcut foarte mult faptul că vor învăța limba română, asta îmi convine foarte mult. Zilnic vor face ore de matematică, limba și literatura ucraineană și engleză, dar pentru mine cel mai important e să comunice, nu în regimul sovietic, unde toți copiii stau așa și nu au voie să miște, dar va fi o educație interactivă prin diverse activități”, a spus Alexandra.

„Părinții trebuie să completeze o cerere în limba română pe care noi o transmitem către inspectoratul școlar. Până pe 25 august trebuie să transmitem toate solicitările”, a spus Iulia – coordonatorul programului.

Iliusha are nouă ani. De când a devenit elevă, a făcut lecții doar online. Abia așteaptă să meargă la școală.

Iliusha – elev ucrainean: Îmi voi face prieteni noi în acest an. Chiar mă bucur că nu voi mai face online, dar voi veni la școală. Am făcut online din clasa întâi, până în clasa a treia și acum îmi doresc să merg la școală. Va fi interesant pentru mine.

Elevii vor studia în a doua parte a zilei, de la ora 15 la ora 18. Studiile sunt gratuite, iar cei 30 de profesori ucraineni implicați în educația copiilor vor fi remunerați cu implicarea organizațiilor internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE