Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un cuplu româno-american trece în fiecare weekend granița în Ucraina, pentru a le găti refugiaților mâncare tipic americană

Un cuplu româno-american trece în fiecare weekend granița în Ucraina, pentru a le găti refugiaților mâncare tipic americană.

Soții Rogers, el actor și ea regizor de film, s-au convins că oamenii au nevoie de mai mult decât simple provizii pentru a uita câteva minute de ororile războiului. Cei doi lansează o campanie de strângere de fonduri pentru a convinge cât mai multe persoane să se alăture proiectului lor.

Cei doi au locuit mai mult de 15 ani în Statele Unite

Grilled cheese, hot-dogs, carne la grătare, chips-uri sau bezele sunt câteva dintre mâncărurile pregătite de Dave și Elena pentru refugiații ucraineni. Cei doi au locuit mai mult de 15 ani în Statele Unite și din 2020 s-au mutat în România, pentru ca Elena să aibă grijă de fratele ei bolnav.

Bărbat: „Am spus că vom duce un Food Truck în Ucraina și iată-ne! Acesta este „Monstrul Verde”. Vom vizita tabere de refugiați și orfelinate.”

Cei doi spun că că au vrut să le ofere un moment care să îi scoată din coșmarul pe care îl trăiesc adulții și copii. Cuplul trece frecvent granița pentru a ajunge în taberele de refugiați aflate până la 100 de kilometri de România.

Cuplul trece frecvent granița pentru a ajunge în taberele de refugiați

Elena Beucă, regizor: „Oamenii aceștia locuiesc în tabere de refugiați de șase luni, sunt persoane care și-au pierdut casele, membri ai familiei, au pierdut tot, ei nu mai au ceea ce noi numim „acasă”. Când am întâlnit persoane ca Maria și fratele său, Dima, și mi-au spus povestea lor, mi-au frânt inima, pentru că am realizat că se simt abandonați. Nimeni nu mai vorbește despre noua lor realitate.”

Dave Rogers, actor, inițiator „FOODMATES”: „Am zis: „Trebuie să facem ceva diferit, am decis să ducem camioane de mâncare în Ucraina, să ne concentrăm pe orfelinate, pe tabere de refugiați, în special pe copii, dar hrănim cât de multă lume putem.”

Cuplul a organizat și un cinematograf în aer liber

Pe lângă mâncare, Dave și Elena au organizat și un cinematograf în aer liber.

Ucrainean: „S-a simțit ca o zi obișnuită înainte de război.”

Ucraineancă: „Unii cred că noi avem partea noastră de vină în acest război, dar românii s-au dovedit a fi prietenii noștri. Ei ne-au acceptat ca familie. Suntem recunoscători, avem lacrimi de bucurie.”

În ultimele cinci săptămâni, Dave și Elena au gătit pentru aproape 500 de persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE