Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tragedia din Dnipro, prin ochii unei locuitoare: „Acel țipăt îl aud și acum. Strigătul oamenilor care ne rugau să-i ajutăm”

Publicat de: Euronews

Ucrainenii nu-i vor ierta Rusiei niciodată durerea, distrugerile și miile de morți. Este afirmația Inei Iațik, o locuitoare din orașul Dnipro, unde, recent, o rachetă a lovit un bloc de locuințe cu mai multe etaje. Zeci de oameni au fost omorâți și răniți, iar sute au rămas fără casă.

Ina locuiește în apropiere de blocul distrus de racheta rusească. Imediat după explozie s-a dus să-i ajute pe oameni. Mărturiile ei sunt cutremurătoare. Imaginile din acea zi, țipetele de durere ale oamenilor o mai urmăresc și acum.

Ina Iațik, locuitoare din Dnipro: „Mulți oameni au murit imediat, iar alții au fost prinși sub dărâmături cu răni grave. Salvatorii interveneau, dar acel țipăt îl aud și acum. Strigătul oamenilor care ne rugau să-i ajutăm. Copii, familii. Am un prieten salvator. El m-a sunat astăzi, fiindcă postez pe Instagram fotografiile oamenilor, copiilor care au murit și mi-a spus: „Această fetiță era în brațele mamei sale. Au murit îmbrățișate, mama și fetița de trei ani”. Cazuri similare sunt foarte multe, familii distruse. Au murit foarte mulți copii și adulți.”

Unele victime nu au fost găsite nici până în prezent

Explozia a fost atât de devastatoare, încât unele victime nu au fost găsite nici până în prezent. Oamenii au fost declarați dispăruți fără urmă.

Ina Iațik, locuitoare din Dnipro: „Au fost găsite bucăți din corpul unor oameni. Acești oameni, pur și simplu, au dispărut, nu există. 15-20 de oameni sunt încă dispăruți fără urmă.”

Ina spune că atacul Rusiei asupra civililor a provocat o tragedie ce nu poate fi uitată, viața mai multor oameni a fost pur și simplu distrusă.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: „Este destul de cunoscută o fotografie în care se vede o bucătărie de culoare galbenă. Îi cunoașteți pe proprietar?”

Ina Iațik, locuitoare din Dnipro: „Da, îi cunosc. Era un antrenor de box, un om minunat. S-a întors acasă de la serviciu. Familia lui era în curte – soția și trei fete. Le-a spus: „Îmi duc lucrurile, mănânc ceva și ies să ne plimbăm”. A intrat în casă și peste cinci minute a murit.”

Ina spune că nu va pleca din Ucraina

Ina spune că nu va pleca din Ucraina și că, alături de alți oameni, va continua să lupte, fiindcă își își doresc o țară liberă. Ea mai spune că ucrainenii nu le va ierta rușilor durerea provocată.

Ina Iațik, locuitoare din Dnepro: „Dorim ca țara noastră să fie independentă, liberă, o țară europeană. Ne dorim foarte mult ca Rusia să plece din teritoriile noastre și, în general, să uite că noi cândva am fost prieteni, oameni cu relații bune, apropiate. Ucraina niciodată nu-i va ierta Rusiei această intervenție, această durere și aceste distrugeri. Sunt atât de mulți morți, nu le vom ierta niciodată acest lucru.”

Moscova a recunoscut atacul cu rachete asupra Ucrainei, dar a respins categoric bombardarea unor obiective civile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE