Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina, deconectări în masă. 40% din infrastructura energetică este avariată de bombardamente

Bombardamentele masive ale armatei lui Putin din ultimele două săptămâni au avariat aproape 40% din infrastructura energetică a Ucrainei, au anunțat autoritățile de la Kiev. În aceste condiții, începând de astăzi, livrările de energie vor fi limitate pe întreg teritoriul țării.

Deconectările vor fi aplicate în evantai și nu vor depăși patru ore pentru o anumită regiune, potrivit operatorului național de electricitate, iar în capitala ucraineană, orașul Kiev, mai multe linii de troleibuz au fost anulate cu scopul de a economisi energia, a anunțat primarul Vitali Kliciko. În aceste condiții, președintele Volodimir Zelenski a făcut apel ca populația să reducă la maximum consumul de energie.   

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Vă rugăm să nu folosiți suplimentar aparate electrice. Vă rugăm să limitați consumul la aparatele care necesită multă energie. Este foarte important să fie un consum cât mai conștient, astfel orarul deconectărilor de stabilizare vor fi mai scurte. Ne pregătim pentru toate scenariile posibile, în ceea ce privește sezonul rece. Presupunem că teroarea rusă va fi îndreptată asupra instalațiilor energetice, până când vom reuși, cu ajutorul partenerilor, să ne asigurăm capacitatea de a doborî 100% din rachetele și dronele inamicului.

Totodată, Statul Major al armatei ucrainene avertizează că Rusia ar putea distruge principala centrală hidroelectrică din regiunea Herson pentru a provoca inundații majore. Rusia va folosi această situație pentru a acuza armata ucraineană de bombardamente, spun militarii de la Kiev. Și Institutul american pentru studiul războiului avertizează că distrugerea centralei din localitatea Nova Kahovka ar putea fi folosită de ruși pentru a distrage atenția de la cedarea unor teritorii în Herson.

Oleksandr Ștupun, reprezentantul Statului Major al Armatei Ucrainene: Există o probabilitate mare ca ocupanții ruși să bombardeze civilii în regiunea Herson. Astfel, în dimineața zilei de 19 octombrie a acestui an, în teritoriile ocupate temporar, au fost distribuite mesaje prin care se solicită evacuarea populației din localitatea Nova Kahovka, în legătură cu o presupusă pregătire a armatei ucrainene pentru bombardamente.

Potrivit Departamentului ucrainean pentru Situații de Urgență, doar în perioada 7-18 octombrie, au fost înregistrate circa 190 de atacuri cu rachete și drone kamikaze în 16 regiuni și în capitala Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE