Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia va „evacua” 60.000 de civili din Herson pe fondul „ofensivei dificile” a Ucrainei, spun autoritățile de la Kremlin

Rusia a anunțat intenția sa de a muta zeci de mii de civili din zona din jurul Hersonului din cauza progreselor ucrainene, pe fondul așteptărilor unui atac imediat pentru a lua orașul înapoi.

Autoritățile din regiunea de sud au declarat că vor asigura „evacuare în siguranță”. Anunțul a venit înainte de anunțul lui Putin privind legea marțială în zonele anexate, când noul comandant al forțelor ruse din Ucraina a descris situația ca fiind „dificilă” în fața ofensivelor ucrainene.

Mesajele de miercuri au îndemnat oamenii să părăsească orașul, a informat agenția de știri de stat a Rusiei RIA Novosti. Televiziunea de stat rusă a arătat oameni care se adună într-un port fluvial local în așteptarea evacuării.

„Există planuri de evacuare a 50.000 până la 60.000 de oameni, pe malul stâng al Niproului”, a declarat mai devreme Vladimir Saldo, șeful instalat de Kremlin în regiunea Herson. Acest lucru ar avea loc cu o rată de 10.000 de oameni pe zi timp de șase zile, a adăugat el.

Marți, el a anunțat o „deplasare organizată, graduală” a civililor din patru orașe de-a lungul râului, pentru a permite armatei ruse să instaleze „construcții defensive la scară largă” în fața unei „contraofensive vaste” a forțelor ucrainene.

Herson este o țintă simbolică pentru guvernul Ucrainei. Forțele ruse din Herson au fost respinse cu 20-30 de kilometri în ultimele săptămâni și riscă să fie prinse de malul de vest al râului Nipro, lung de 2.200 de kilometri, care traversează Ucraina.

Grevele ucrainene vizează „infrastructura socială, economică și industrială” a orașului, a susținut Surovikin, ceea ce duce la întreruperi în furnizarea de energie electrică, apă și alimente. El a citat o „amenințare directă la adresa vieții locuitorilor” drept justificare pentru nevoia de evacuare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE