Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: Atac cu drone kamikaze în Odesa. Orașul a rămas fără curent, apă și căldură

Regiunea Odesa, dar și o parte din regiunea Herson, au rămas fără energie electrică în urma unui atac cu drone kamikaze al armatei ruse asupra infrastructurii critice.

Ca și în timpul atacurilor anterioare, au fost folosite drone iraniene, potrivit autorităților militare de la Kiev.

În orașul Odesa, cel mai mare port ucrainean de la Marea Neagră, mai multe cartiere au rămas și fără apă potabilă, și fără căldură. Iar pe linia frontului din Donbass lupte grele se dau în zona orașului Bahmut.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Situația de pe linia frontului rămâne foarte dificilă în zonele cheie din Donbas - Bahmut, Soledar, Mariinka, Kreminna. De mult timp, acolo nu mai există loc viu, nu există un loc care să nu fi fost atins de obuze și de foc. Ocupanții practic au distrus Bahmut. Este un alt oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine.”

Nou pachet de ajutor militar

Între timp, Statele Unite au anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 275 de milioane de dolari. Este vorba în special de rachete pentru sistemele HIMARS, dar și obuze de artilerie.

Totodată, SUA acuză Rusia că, în schimbul dronelor primite din Iran, livrează republicii islamice armament modern, inclusiv avioane, dar și sisteme antiaeriene. Prin urmare, Washington a anunțat înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și Iranului.

Vedant Patel, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Rusia a folosit aceste drone pentru a ataca infrastructura critică a Ucrainei și a ucide civili ucraineni. Rusia a folosit dronele iraniene pentru a lovi infrastructura energetică a Ucrainei, privând milioane de ucraineni de lumină, căldură și servicii critice. În ceea ce privește tragerea la răspundere a ambelor regimuri, continuăm să avem o serie de instrumente disponibile în setul nostru de instrumente. În primul rând, vreau să menționez că astăzi impunem costuri actorilor implicați în transferul dronelor iraniene în Rusia pentru a fi folosite în Ucraina.”

Recent, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va continua agresiunea împotriva Ucrainei și că războiul ar putea fi unul de durată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE