Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Iranul recunoaște că a dat drone Moscovei, dar înainte de invazia rusă din Ucraina

Publicat de: Mirabela Vasile

Teheranul a afirmat că a furnizat drone Rusiei. Ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian a recunoscut că Republica Islamică a trimis Moscovei un număr limitat de drone înaintea invaziei ruse din Ucraina.

Potrivit agenţiei de stat iraniană IRNA, preluată de dpa, șeful diplomaţiei iraniene a negat totuşi că ţara sa a mai trimis arme după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, sau că Teheranul ar mai fi furnizat de atunci rachete.

Kievul şi Washingtonul au criticat recent folosirea de drone ''kamikaze'' de fabricaţie iraniană în războiul din Ucraina, aminteşte dpa, care adaugă că, potrivit unor informaţii, Teheranul a trimis personal militar în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a-i antrena pe militarii ruşi în folosirea dronelor şi pentru acordarea de asistenţă tehnică.

Până acum, Iranul a negat că a livrat drone Rusiei, scrie dpa.

În urmă cu o săptămână, Amirabdollahian şi-a exprimat disponibilitatea de a organiza întâlniri bilaterale cu oficiali ucraineni cu care să discute despre acuzaţiile folosirii de către Rusia a dronelor iraniene în războiul din Ucraina, potrivit Agerpres.

Armata ucraineană a anunţat la rândul său că a doborât sute de drone kamikaze de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136. Se crede că Rusia a comandat până acum 2.400 de astfel de drone, potrivit dpa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE