Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șapte săptămâni de proteste în Iran. Autoritățile de la Teheran vor organiza o mie de procese publice

O adolescentă a fost ucisă în bătaie de forțele de securitate în Iran, după ce a rupt din manuale poza fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini. Între timp, studenții și alți iranieni continuă pentru a șaptea săptămână consecutiv. Oamenii își strigă nemulțumirea în ciuda faptului că peste 280 de oameni, printre care și 46 de minori, au fost uciși.

O mie de procese și peste 280 de decese

Autoritățile iraniene au anunțat că vor organiza procese pentru 1.000 de persoane arestate în timpul protestelor de la Teheran. Acestea au început după ce o tânără de 22 de ani, Mahsa Amini a murit în timp ce se afla în custodia poliției. Procesele vor avea loc public la sfârșitul acestei săptămâni, potrivit agenției locale de presă Tasnim.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International descrie drept o represiune brutală modul în care au acționat autoritățile de la Teheran. În weekend, forțele de securitate iraniene au tras în plin în studenții care manifestau și au dat cu gaze lacrimogene.

Cel puțin 283 de iranieni au murit și peste 14.000 au fost arestați de când au început protestele, acum șapte săptămâni. Unii dintre cei arestați în Iran au fost acuzați de infracțiuni care sunt pasibile de pedeapsa cu moartea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE