Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina amenință că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris dacă Rusia și Belarus vor fi lăsate să concureze

Ministrul ucrainean al Sporturilor a avertizat că țara ar putea boicota Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 dacă sportivilor din Rusia și Belorus li se va permite să concureze.

Acest avertisment a fost reluat de președintele Comitetului Național Olimpic al națiunii, Vadym Guttsait.

Sportivii, împiedicați să participe chiar și sub un steag neutru

„Am făcut, facem și vom continua să facem tot ce putem pentru a împiedica sportivii ruși și belaruși să meargă la competiții internaționale - chiar și sub un steag neutru sau în orice condiții”, a scris el pe Facebook, potrivit Euronews.

„Nu pot exista acorduri cu reprezentanți ai țărilor teroriste. Atâta timp cât în țara noastră există un război, vom continua politica de sancțiuni împotriva sportivilor ruși și belaruși”.

Rusia și Belarus au fost invitate să participe la competiție

Au existat unele clarificări din partea Comitetului Internațional Olimpic (CIO) cu privire la faptul că Rusia a trimis o echipă sub propriul steag. Miercuri, CIO a favorizat la Paris echipe oficial neutre din Rusia și aliatul său Belarus. Atât Rusia, cât și Belarusul au fost invitate să concureze joi la Jocurile Asiatice - un turneu cheie de calificare la Jocurile Olimpice.

Ucraina a boicotat un meci de calificare olimpică la judo anul trecut, când CIO a permis sportivilor ruși să concureze ca neutri.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că i-a spus omologului său francez Emmanuel Macron că Rusia nu ar trebui să aibă „niciun loc” acolo.

El a adăugat: „Îl invit pe domnul Bach (n. red. șeful CIO) la Bahmut pentru ca acesta să vadă cu ochii lui că neutralitatea nu există”, promițând să lucreze pentru a „curăța managementul de ipocrizie al structurilor olimpice internaționale”.

Primarul Parisului nu va sta în calea sportivilor dacă vor fi neutri

Cu toate acestea, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că nu se va opune ca sportivii ruși să participe la evenimentul din 2024 - dar numai dacă aceștia vor concura ca sportivi neutri, fără steagul național.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dymytro Kubela, a luat cuvântul pe rețelele de socializare pentru a critica decizia CIO.

„CIO nu a ținut cont de crimele de război ale Rusiei, susținând că: niciun atlet nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului său. (N. red. Acest lucru) în timp ce sportivii ucraineni continuă să fie uciși de Rusia din cauza pașapoartelor lor”, a declarat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE