Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina a îndeplinit doar două din cele șapte condiții necesare pentru a începe negocierile de aderare la UE

Comisia Europeană a prezentat o primă actualizare a progreselor înregistrate de Ucraina în procesul de aderare la UE. Națiunea devastată de război a îndeplinit în totalitate două dintre cele șapte condiții stabilite de Bruxelles în cadrul candidaturii Ucrainei, potrivit Euronews.com.

Pașii sunt considerați esențiali pentru a începe negocierile de aderare în mod oficial, lucru pe care Kievul ar dori să îl vadă realizat înainte de sfârșitul anului. Reformele finalizate se referă la componența a două organisme judiciare la nivel înalt și la sectorul mass-media, a cărui legislație a fost modificată pentru a se alinia la standardele UE.

Ucraina a înregistrat "progrese bune" în ceea ce privește o a treia cerință - selecția judecătorilor pentru Curtea Constituțională - și "unele progrese" în ceea ce privește celelalte patru: lupta împotriva corupției, prevenirea spălării de bani, atenuarea influenței excesive exercitate de oligarhi și protecția minorităților naționale.

Actualizarea a fost prezentată joi de Olivér Várhelyi, comisarul european pentru extindere, în timpul unei reuniuni cu miniștrii la Stockholm.

"Ucraina trebuie să construiască un istoric credibil de urmăriri penale și condamnări și să asigure o luptă constantă împotriva corupției", a declarat Várhelyi cu privire la una dintre sarcinile restante.

Procesul de aderare este unul complex

Cele șapte condiții au fost stabilite pentru prima dată în iunie 2022, când Comisia Europeană a evaluat pozitiv oferta inițială a Ucrainei, depusă în primele zile ale invaziei Rusiei.

Ulterior, liderii UE au aprobat analiza și au declarat Ucraina țară candidată pentru a adera la bloc, pornind de la premisa că țara va îndeplini cele șapte cerințe înainte de a trece la faza următoare.

Actualizarea prezentată joi este doar o avanpremieră a unui raport extins, care va fi publicat în toamnă, țară cu țară, privind extinderea. Raportul va fi folosit de liderii UE pentru a decide dacă vor deschide negocierile de aderare cu Kievul, un proces extrem de complex și tehnic care poate dura ani de zile.

Várhelyi a declarat că Ucraina ar putea îndeplini cele șapte condiții până în octombrie, în ciuda războiului actual, pe care l-a descris drept "cel mai mare obstacol" în calea ambițiilor europene ale țării.

"Acesta este un instantaneu. În octombrie, aceste (măsuri) nu vor fi singurele criterii pe care le vom analiza", a declarat Várhelyi.

"Obținerea statutului de candidat a fost o provocare", a adăugat comisarul. "Începerea negocierilor de aderare este o altă provocare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE