Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina a doborât un bombardier rusesc supersonic Tupolev Tu-22M3, pe teritoriul Rusiei, în premieră. Rușii confirmă

Forțele Aeriene ale Ucrainei au revendicat doborârea unui avion de luptă rusesc supersonic Tupolev Tu-22M3, în dimineața de 19 aprilie, chiar pe teritoriul rus, în Stavropol. Este o adevărată realizare pentru ucraineni, având în vedere că ei se confruntă cu o mare carență în ceea ce privește armamentul, sistemele antiaeriene și muniția.

În plus, de la începutul războiului, este pentru prima dată când Ucraina reușește să doboare un astfel de avion supersonic și chiar pe teritoriu rusesc, după spusele comandantului Nikola Oleșciuk. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu momentul în care aeronava se prăbușește, în flăcări, iar apoi au fost postate și fotografii de la locul prăbușirii.

Ucraina a doborât un bombardier rusesc supersonic Tupolev Tu-22M3

"Pentru prima dată, unitățile operatoare de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, în cooperare cu Direcția Principală de Informații a Apărării din Ucraina, au distrus un bombardier strategic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, purtător de rachete de croazieră Kh-22, pe care toți teroriștii le folosesc să atace orașe pașnice din Ucraina", se precizează în comunicatul Armatei ucrainene, pe rețelele de socializare.

Inițial, Ministerul rus al Apărării a precizat că bombardierul s-a prăbușit din cauza unei "defecțiuni tehnice" și că totul s-a întâmplat în timp ce aeronava se întorcea la bază, iar cel puțin un membru al echipajului a murit, doi au fost duși la spital și unul este căutat.

Ucrainenii au precizat că avionul atacase deja Ucraina și se întorcea, într-adevăr, la bază. Însă doborârea avionului a avut loc la aproximativ 300 de kilometri de granița ucraineană, adică mult îninteriorul teritoriului rus. Ministerul ucrainean al Apărării a precizat că pentru această realizare au fost folosite "aceleași mijloace care au fost folosite anterior pentru a lovi aeronava rusească A-50".

La scurt timp, guvernatorul regiunii Stavropol, Vladimir Vladimirov, a spus că avionul s-a prăbușit în districtul Krasnogvardeysky din regiunea Stavropol. El a declarat că doi piloți au apucat să se catapulteze și a confirmat că altul a murit, iar unul este dat dispărut. Informațiile au apărut apoi și pe blogurile rusești de război.

Avionul Tupolev Tu-22 e unul dintre cele mai capabile bombardiere rusești

Un astfel de avion Tupolev Tu-22M3 este folosit, de obicei, pentru lansa rachete de croazieră, potrivit Moscow Times, dar și cele de tip AS-4 sau X-22, precum și bombe nedirijate. În urmă cu o jumătate de an, șeful Serviciului Militar de Informații din Ucraina, Kirilo Budanov, spunea că rușii dispun de 27 de astfel de bombardiere strategice. Cu toate acestea, Forțele Aeriene ale Rusiei au 57 de avioane Tu-22M3, conform raportului militar pe anul 2024 făcut de Institutul Internațional de Studii Strategice, cu sediul la Londra.

Acest tip de avion este cunoscut în codificarea NATO drept Backfire și e capabil să lovească ținte maritime și terestre cu rachete ghidate și bombe aeriene. Iar rachetele de tip Kh-22, pe care le folosește frecvent, au și capacitatea de a transporta focoase nucleare sau convenționale.

Aerodromurile rusești pe care operează aceste avioane au fost vizate și de drone ucrainene. Serviciile de informații militare britanice au precizat că un Tu-22M3 a fost "foarte probabil distrus" într-un astfel de atac la o bază din regiunea Novgorod, în august anul trecut.

Prototipul acestui tip de bombardier a fost lansat în 1977, dar un Tu-22M3M complet modernizat a zburat pentru prima dată în decembrie 2018. Rușii îl descriu ca având o eficiență tactică crescută și o rază operațională mai mare, conform Reuters.

Avionul este realizat din aliaje de aluminiu și oțel, cu înaltă rezistență la căldură, dar și din aliaje de titan și magneziu. Are aripi joase, cu portanță variabilă, care au o parte fixă și panouri mobile care pot suporta unghiuri de la 20 la 65 de grade.

Odată cu doborârea avionului rus, ucrainenii au precizat că au interceptat și două rachete de croazieră Kh-22.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE