Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucigașul în masă Anders Breivik dă Norvegia în judecată. Invocă încălcarea drepturilor omului

Anders Behring Breivik, ucigașul în masă norvegian care a ucis 77 de persoane într-un atac cu bombă și arme de foc în 2011, susține că punerea sa în regim de izolare este ilegală.

Breivik va încerca luni, pentru a doua oară, să dea în judecată statul norvegian pentru presupusa încălcare a drepturilor omului.

Breivik susține că izolarea sa, de când a fost închis în 2012, echivalează cu un tratament inuman în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului, scrie Euronews.com.

În ce condiții este închis Breivik

Norvegia preferă reabilitarea în detrimentul pedepsirii. Breivik este închis într-un complex cu două etaje, cu bucătărie, sufragerie și cameră TV cu Xbox, mai multe fotolii și poze alb-negru cu Turnul Eiffel pe perete.

Spațiul în care se află în detenție are și o sală de fitness cu greutăți, bandă de alergare și aparat de vâsle.

Cu toate acestea, avocatul său, Øystein Storrvik, spune că este imposibil pentru Breivik - care acum poartă numele de Fjotolf Hansen - să aibă relații semnificative cu cineva din lumea exterioară. Acesta mai invocă și faptul că împiedicarea clientului său de a trimite scrisori este o altă încălcare a drepturilor omului.

În 2016, o cerere similară a fost respinsă

În 2016, o cerere similară făcută de Breivik a fost acceptată, dar ulterior a fost anulată de o instanță superioară. Tot atunci, a fost respinsă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Breivik a cerut eliberarea condiționată în 2022, dar a fost constatat faptul că nu a dat semne de reabilitare.

Breivik a ucis 77 de persoane

Pe 22 iulie 2011, Breivik a ucis opt persoane într-un atac cu bombă la Oslo, înainte de a se îndrepta către o tabără de tineri pentru un grup politic de centru-stânga pe insula Utøya. Îmbrăcat în polițist, el a pândit și împușcat 69 de persoane, majoritatea adolescenți.

Anul următor, Breivik a primit pedeapsa maximă de 21 de ani de închisoare, cu o clauză clară, rar folosită în sistemul judiciar norvegian. Potrivit acesteia, Breivik poate fi reținut pe termen nelimitat dacă este considerat în continuare un pericol pentru societate.

De atunci, Breivik nu a arătat nicio remuşcare pentru atacurile sale, pe care le-a descris ca pe o cruciadă împotriva multiculturalismului din Norvegia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE