Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atac armat în SUA. Un adolescent a deschis focul într-un liceu din Iowa, în prima zi de cursuri din 2024

Un adolescent înarmat cu o pușcă cu aer comprimat și cu un pistol de calibru mic a deschis focul într-un liceu din orașul american Perry, statul Iowa, cu câteva minute înainte de începerea cursurilor primei zile de școlară a noului an.

Autoritățile spun că el a ucis un elev de clasa a șasea, a rănit alți patru și pe directorul Dan Marburger, potrivit publicației New York Times. Una dintre aceste victime se află în stare critică.

Atac armat la un liceu din Iowa. Cel care a tras e un elev al unității de învățământ

Atacatorul a fost identificat drept Dylan Butler, un elev de 17 ani al acelui liceu. El a murit după ce s-ar fi împușcat, așa cum a precizat un oficial, Mitch Mortvedt, care susține că a fost găsit și un dispozitiv exploziv improvizat "destul de rudimentar".

Autoritățile cred că atacatorul a acționat pe cont propriu, iar motivul încă nu este cunoscut. Se fac cercetări, iar cei care se ocupă de caz vorbesc cu mai multe persoane din anturajul lui Butler și îi analizează conturile de pe rețelele sociale, inclusiv postările pe TikTok și Reddit.

Cu puțin timp înainte de filmarea de joi, Butler a postat o fotografie pe TikTok, din baia liceului Perry, după cum au precizat oficialitățile. Fotografia a fost intitulată "acum așteptăm", alături de coloana sonoră a piesei "Stray Bullet", interpretată de trupa germană KMFDM. Anchetatorii au găsit și alte fotografii postate de Butler în timp ce apărea cu arme de foc, potrivit AP.

Doi prieteni ai lui Dylan Butler spus că "el era o persoană tăcută, care fusese victima bullingului timp de mai mulți ani", conform AFP. Două surori au dezvăluit că Butler era "foarte hărțuit" încă din școala generală, dar că totul a degenerat după ce și sora atacatorului a început să agresată. Aceasta ar fi fost "picătura care a umplut paharul".

"Suferea. A obosit, s-a săturat de atâta hărțuire", a precizat Yesenia Roeder Hall, în vârstă de 17 ani, citată de AP.

Poliția a sosit la șapte minute după împușcăturile care au fost raportate la ora locală 7:37 AM.

Martorii spun că unii s-au baricadat în săli și birouri, iar alții au încercat să fugă

Unul dintre oficialii liceului, Ava Augustus, a dat câteva detalii: "Apoi am auzit: 'E jos! Poți să ieși afară'. Am fugit și am observat bucăți de sticlă peste tot, sânge pe podea. Am ajuns la mașină și am scos dintr-o clasă o fată care fusese împușcată în picior".

Localnicii au aflat rapid despre incident, având în vedere că Perry este un orășel cu doar 8.000 de locuitori, iar mulți și-au închis magazinele și alte activități, în timp ce părinții elevilor au mers la liceu cât de repede au putut. În scurt timp, sute de oameni s-au adunat în parcul din apropierea liceului și au aprins lumânări în memoria elevului ucis.

Președintele Joe Biden și procurorul general al SUA, Merrick Garland, au fost informați imediat despre atac.

Atacurile armate frecvente din SUA au adus de mult timp în discuție solicitări pentru legi mai stricte asupra regimului armelor. Din iulie 2021, în statul Iowa nu este necesar un permis pentru a cumpăra o armă sau pentru a avea o armă de foc în public, cu toate că legea spune că se impune o verificare a antecedentelor pentru oricine cumpără o armă fără a avea permis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE