Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gruparea jihadistă Statul Islamic cheamă la atacuri în Europa şi SUA pentru a-i ''răzbuna'' pe palestinienii ucişi în Gaza

Gruparea jihadistă Statul Islamic şi-a îndemnat joi adepţii să comită atentate în diverse oraşe din Europa şi SUA în urma sprijinului occidental oferit Israelului în Fâşia Gaza, pentru a-i "răzbuna" pe musulmanii din teritoriile palestiniene şi din alte ţări din Orientul Mijlociu, transmite agenţia EFE.

"Faceţi-i să ştie că vor da socoteală pentru crimele comise în Palestina, în Irak, în Levant şi în restul ţărilor musulmane pe străzile din Washington, Paris, Londra, Roma şi în ţările ateilor", afirmă purtătorul de cuvânt al SI, Abu Hazifa al-Ansari, într-un mesaj audio difuzat pe canalele grupării teroriste.

În acest mesaj, cu o durată neobişnuită de mai mult de o jumătate de oră, purtătorul de cuvânt al mişcării jihadiste sugerează că acum "conflictul" trebuie axat asupra aliaţilor Israelului, nu pe statul evreu în sine, precum şi asupra ţărilor arabe care menţin relaţii cu Israelul.

"În cadrul credinţei noastre că războiul este cu evreii şi cu aliaţii lor de oriunde, Statul Islamic anunţă desfăşurarea tuturor combatanţilor săi, în mod special, şi a tuturor musulmanilor, în general, în sprijinul celor vulnerabili pentru a avea drept ţintă evreii, creştinii şi aliaţii lor criminali în orice loc sub cer", a indicat Abu Hazifa al-Ansari.

Acesta a îndemnat la "răzbunare pentru musulmanii din Palestina, Irak, Levant şi ţările musulmane" şi la "diversificarea planurilor şi operaţiunilor cu explozivi, arme de foc, arme albe şi lovituri cu vehicule".

"Urmăriţi-i pe prizonierii evrei şi creştini pe străzile din SUA, Europa şi din lumea întreagă şi pătrundeţi în casele lor şi ucideţi-i", instigă acelaşi reprezentant al jihadiştilor, care mai cere ca în aceste atacuri "să nu se facă distincţie între civili şi militari, pentru că armatele evreilor şi creştinilor bombardează ţările musulmane fără a face diferenţa între civili şi militari".

Statul Islamic revendică atentatele care au ucis aproape 100 de persoane în Iran

Acest mesaj vine în aceeaşi zi în care gruparea Statul Islamic a revendicat atentatul din ziua precedentă soldat cu 84 de morţi în apropierea mormântului generalului iranian Qassem Soleimani. Această grupare teroristă controla în anul 2014 teritorii vaste în Irak şi Siria, dar între timp a fost învinsă teritorial în aceste ţări şi şi-a pierdut mare parte din capacităţile operative pe teren.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE