Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcii sărbătoresc Eid Ramadanul cu ciocolată și prăjituri. Ce alte tradiții mai poți descoperi în Turcia de această sărbătoare

Lumea islamică a ținut post în ultimele 30 de zile, iar acum, în Turcia, este timpul pentru dulciuri nelimitate pentru toată lumea, indiferent de credința lor.

Sărbătoarea religioasă Eid al-Fitr este cunoscută și sub numele de "Sărbătoarea dulce" (Șeker Bayramı) în turcă.

După cum sugerează și numele, punctul central al celebrării care durează 3 zile este tot ce este dulcele; bomboane, ciocolată și delicii turcești și, poate că nu este surprinzător, dar baklavaua făcută în casă este vedeta spectacolului, potrivit Euronews Travel.

Cu o zi înainte de Eid, multe magazine și piețe rămân deschise până târziu pentru cumpărătorii de ultimă oră, pentru a lua pungi de dulciuri, haine noi, în special pentru copii, și sticle de apă de colonie.

În același timp, bucătarii vor avea de lucru pentru a pregăti baklava sau varietăți alesale și pentru a înfășura sarmale.

Ce se întâmplă în ziua de Eid

Ziua de Eid începe, de obicei, cu o rugăciune specială la moschee, dimineața. Deși în Islam este obligatoriu ca bărbații să participe la rugăciune, unele femei sunt prezente și ele.

Când toată lumea se întoarce acasă de la moschee, membrii familiei își urează Eid fericit într-un mod special: cu un sărut de mână.

Tânărul sărută mâna dreaptă a celui mai în vârstă. Cel care face acest gest, dacă este copil, primește dulciuri sau bani de buzunar. Rareori, poate primi și o batistă de la cei care încearcă să mențină tradițiile vii.

Mesele pentru micul dejun sunt de obicei pline de membri ai familiei extinse, însă acestea nu rămân așezate prea mult timp. Știind că dulciurilevor fi oferite pe parcursul zilei, mâncarea este ținută pe pauză.

În timp ce familiile fac vizite scurte la vecini și rude, generația mai în vârstă rămâne de obicei acasă, știind că cei dragi mai tineri vor bate la ușă.

Copiii se adună pentru a merge din casă în casă pentru a-și umple pungile cu bomboane colorate sau cu mărunțișuri.

Vizitatorii sunt întotdeauna întâmpinați cu apă de colonie în timpul Eid-ului, un obicei de primire a oaspeților în Turcia. Acest parfum a avut apogeul în timpul pandemiei, cu un nivel ridicat de alcool, acționând ca un dezinfectant.

Apoi vin bunătățile. Pentru a se întâlni cu cât mai multe rude și prieteni, vizitele la domiciliu de Ramadan sunt de obicei scurte. De aceea, gazda pregătește mâncăruri în loc de mese îmbelșugate.

Sarmalele, fursecurile și produsele de patiserie umflate însoțesc doar răsfățul principal: baklava sau deserturi dulci similare, făcute cu sirop.

Ciclul de întâlniri continuă timp de 3 zile, deși numărul celor care aleg să plece în vacanță departe de familie și prieteni este în creștere.

Nu sunt uitați nici cei dragi întârziați. Familiile vizitează cimitirele în prima zi de Eid sau cu o zi înainte pentru a se ruga pentru cei plecați cu această ocazie religioasă specială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE