Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia bombardează ținte ale luptătorilor PKK, în nordul Irakului. Represalii după atacurile comise la Ankara

Turcia a efectuat duminică seara atacuri aeriene asupra mai multor zone din regiunea autonomă Kurdistan, din nordul Irakului, ca răspuns la atacul sinucigaș de la Ankara. Oficialii turci au precizat că bombardamentele au vizat 20 de ţinte folosite de luptătorii kurzi din PKK, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

"Avioane ale armatei turce au bombardat sectoare ... ale regiunii Bradost în jurul orei 21:20 (18:20 GMT), aşa cum au bombardat şi satul Badran", a precizat Ihsan Chelabi, primarul localităţii Sidakan, situată în apropierea granițelor cu Turcia şi Iranul.

Atacuri desfășurate de Turcia pentru neutralizarea PKK

Ministerul turc al Apărării a menționat că a efectuat o operaţiune aeriană în nordul Irakului cu scopul de a neutraliza PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, clasificat drept grup terorist de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.

”O operaţiune aeriană a fost desfăşurată în regiunile Metina, Hakurk, Qandil şi Gara din nordul Irakului pe 1 octombrie, la ora 21.00, pentru a neutraliza PKK şi alte elemente teroriste, pentru a preveni atacurile teroriste provenind din nordul Irakului împotriva populaţiei noastre şi a forţelor noastre de ordine şi pentru a asigura securitatea graniţelor noastre”, se arată într-un comunicat al Ministerului turc al Apărării.

Oficialii de la Ankara au menționat că au fost distruse "20 de ţinte folosite de terorişti".

În Irak, radiodifuzor kurd Rudaw a relatat că bombardamentele au avut loc în zona muntelui Qandil, considerat în mod tradiţional un bastion al PKK din apropierea graniţei cu Iranul.

Aceste atacuri aeriene au fost lansate, ca urmare a unui atac sinucigaş comis la Ankara, care a vizat sediul poliţiei din inima capitalei şi a rănit două persoane. Atentatul a fost revendicat de PKK.

Preşedinţia Kurdistanului autonom irakian, care menţine legături strânse cu autorităţile turce, a condamnat atacul terorist de la Ankara, declarând că "terorismul şi violenţa reprezintă o ameninţare gravă la adresa păcii şi a stabilităţii regionale".

Şi la Bagdad, Ministerul Afacerilor Externe a condamnat o "explozie teroristă".

Armata turcă lansează frecvent operaţiuni militare terestre şi aeriene împotriva luptătorilor PKK şi a poziţiilor acestora în nordul Irakului, în Kurdistanul autonom sau în regiunea muntoasă Sinjar. În ultimii 25 de ani, Turcia a instalat câteva zeci de baze militare în Kurdistanul irakian pentru a lupta împotriva grupării PKK, care dispune de baze în această regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE