Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trupele Ucrainei se reîntorc în Herson. Consilier ucrainean: „Este o catastrofă umanitară”

Trupele ucrainene s-au întors la Herson, împreună cu serviciile radio și TV, după ce Kievul a reușit recucerirea orașului. Mișcarea face parte din strategia de revendicare a orașului port din sud, în urma retragerii forțelor care ocupaseră Hersonul încă de la începutul războiului.

Ucrainenii au avut motiv de bucurie și mai mulți oameni au ieșit pe străzi pentru a celebra victoria, în ciuda faptului că oficialii au declarat orașul drept „o catastrofă umanitară”.

Moscova a anunțat la primele ore ale zilei de vineri dimineața că forțele sale s-au retras din Herson, mutând zeci de mii de trupe și echipamente militare pe malul celălalt al râului Nipru. 

Retragerea este o lovitură semnificativă pentru Moscova, venind la aproximativ șase săptămâni după ce președintele rus Vladimir Putin a anexat patru regiuni din sud-estul Ucrainei, inclusiv locul în care se află Herson. 

Regiunea Herson a fost un punct de strategic foarte important pentru forțele ucrainene și ruse, soldații de la Kiev desfășurând o ofensivă amplă în regiune.

Rușii au lăsat oamenii fără apă, căldură și electricitate

Înainte de a fugi din Herson, soldații ruși au distrus infrastructura si au lasat oamenii fără apă, căldură și electricitate. Anunțul a fost facut de președintele Volodimir Zelenski care a promis că toate conexiunile vor fi restabilite. Ucrainenii au recâștigat 60 de localități din regiune, dar rămân vigilenți.

În ultimele 24 de ore, lupte s-au dus în orașul Dnipreanî din regiune. Armata ucraineană anunță că a atacat o clădire în care se ascundeau 500 de invadatori ruși. Majoritatea și-au pierdut viața, menționează Marele Stat Major al Ucrainei. Au fost bombardamente și în orașul Nikopol, unde un mai multe blocuri și case de locuit au fost lovite de rachete rusești.

„Aproape 2.000 de mine, fire de declanșare și muniție neexplodată au fost deja îndepărtate, mine. Înainte de a fugi din Herson, ocupanții au distrus toată infrastructura critică – comunicații, alimentare cu apă, căldură, electricitate... Rusciștii de pretutindeni au același scop - să bată joc de oameni cât mai mult posibil. Dar vom restabili totul, credeți-mă”, a declarat Volodimir Zelenski.

Herson, o „catastrofă umanitară”  

Roman Holovnya, un consilier ucrainean, a spus că situația din Herson este „o catastrofă umanitară”. 

Locuitorii rămași nu aveau apă, medicamente și alimente estențiale precum pâinea au lipsit și din cauza întreruperilor dese de energie electrică, a mai adăugat oficialul.

„Armata rusă a făcut tot posibilul ca acei oameni care au rămas în oraș să sufere cât mai mult în acele zile, săptămâni, luni de așteptare. Aprovizionarea cu apă este practic inexistentă”, a declarat Roman Holovnya, potrivit Euronews.

Săptămâna trecută, ministrul Apărării din Rusia le-a ordonat soldaților săi se se retragă spre est, pe malul stâng al râului Nipru. Hersonul a fost singura capitală regională capturată de ruși. Orașul a fost invadat în luna martie, la scurt timp după ce a început războiul. Mulți experți au catalogat retragerea rușilor drept o înfrângere, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze aceste afirmații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE