Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei adăposturi civile din Brașov vor fi renovate până în martie

La Brașov a început renovarea adăposturilor civile. Autoritățile au demarat lucrările pentru trei dintre ele. Pe hârtie, în oraș există aproape 160 de adăposturi civile, dar la inventariere autoritățile au găsit doar 124 de astfel de spații utile în caz de dezastru. Majoritatea dintre ele necesită lucrări de reabilitare.  În caz de dezastru, doar 1,5 la sută din populație ar încăpea în aceste adăposturi.

Renovarea celor trei adăposturi costă 116.000 de lei

În municipiul Brașov cel mai vechi adăpost a fost construit în anul 1944, iar cel mai recent a fost construit la sfârșitul anilor 80, potrivit autorităților. În teorie, Brașovul are aproximativ 160 de adăposturi civile, publice și private. În realitate, însă, primăria nu a reușit să găsească decât 124. În caz de dezastru, doar 1,5% din populație ar încăpea în aceste adăposturi.

„Din verificările pe care colegii de la SVSU le-au făcut pe teren am reușit să identificăm 124 de adăposturi. Vorbim de adăposturi care în marea majoritate nu au mai fost utilizate de mult timp sau și-au schimbat destinația de către proprietarii care locuiau în acele clădiri,” a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

„După ce am făcut o primă inspecție și o evaluare, am făcut niște criterii de reparații. În primă fază am început cu trei adăposturi care pot fi renovate cât mai repede posibil. Avem deja contract pentru ele, oamenii deja lucrează și sperăm să fie gata cât mai repede. În principiu la aceste adăposturi avem parte de igienizare, de zugrăveli, la sistemul de ventilație a aerului, la partea de iluminat și sanitare. Renovarea celor trei adăposturi costă 116.000 de lei, fără TVA și ar trebui să se termine în luna martie,” a declarat Emil Pușcașu, șef Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al Primăriei Brașov.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la nivelul țării sunt 4.500 de adăposturi de protecție. Sub 3% din români încap în aceste spații în cazul unui dezastru. Prin comparație, Finlanda și Elveția au capacitatea de a-și adăposti aproape toți locuitorii, Danemarca și Suedia aproximativ 80% din populație, iar Germania a început să-și modernizeze adăposturile și să crească bugetul pentru protecția civilă, după războiul din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE