Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salina Turda poate fi folosită drept adăpost în cazul unui atac nuclear

Minele de sare din România ar putea fi folosite în calitate de adăposturi în cazul unui atac sau a unei catastrofe nucleare în Europa. Deși spațiile subterane permit adăpostirea unui număr mare de oameni, legislația națională nu reglementează folosirea salinelor în caz de urgență nucleară.

4.500 de adăposturi civile în România

Bombardamentele frecvente la cea mai mare centrală nucleară din Europa - Zaporojie din Ucraina, dar și amenințările Rusiei că ar putea folosi arme nucleare, au readus în Europa subiectul privind protecția în caz de radiație. În România, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, există doar spații de adăpostire în cazul unui atac aerian.

„Adăposturile de protecție civilă sunt construite doar pentru atac aerian, nu există construite în spații comune, la locuințe colective, așa-cunoscutele buncăre. Conceptul de adăpostire în cazul unui atac nuclear nu este reglementat,” a spus Vasile Daniel, purtător de cuvânt Inspectoratul pentru Situații de Urgență București.

Minele de sare, inclusiv salina Turda, se află în lista celor 4.500 de adăposturi civile din România. Mina, care în prezent este o importantă atracție turistică, a fost folosită în calitate de adăpost și în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.    

„Acest tip de adăpost intră în categoria spațiilor care pot fi folosite temporar. Evident, nu sunt adăposturi, ci pot servi pentru adăpostire. În principiu, în legislație este prevăzut faptul că pot fi folosite ca spații de adăpostire orice spații identificate care să ne asigure adăpostirea. Dacă acest lucru se poate face într-o salină atunci putem considera e un loc unde ne putem feri temporar de un astfel de eveniment,” a spus  Vasile Daniel, purtător de cuvânt ISU București.

Scutul care poate intercepta rachete

Totuși, România, țară membră NATO, este protejată împotriva unor eventuale atacuri cu rachete.

„Dincolo de faptul că România este membră NATO, dincolo de faptul că staționează trupe din ce în ce mai importante ale NATO ca elemente de descurajare, există acest scut de la Deveselu care a creat întotdeauna tensiuni în relația cu Rusia. Scut care poate asigura, în mare măsură, protecția României. Poate intercepta rachete, inclusiv rachete balistice,” a spus Cristian Pîrvulescu, politolog.

Agenția Internațională pentru Energia Atomică a condamnat în repetate rânduri bombardamentele de la centrala atomică Zaporojie din Ucraina și a cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul acesteia. La Zaporojie sunt șase reactoare nucleare, iar din cauza atacurilor violente există riscul unor scurgeri radioactive, a mai avertizat agenția.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE