Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trapperul Gheboasă a spus că va contesta amenda primită după concertul de la Untold. ”Reprezint țiganii. Cum să spuneți că eu cânt împotriva țiganilor?”

Trapperul Gheboasă a anunțat pe contul său de Tiktok că urmează să conteste amenda primită din partea Jandarmeriei din Cluj-Napoca, după concertul pe care l-a susținut la festivalul Untold.

Cântărețul a fost amendat pentru "proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”, se arată într-o informare de presă a Jandarmeriei Române.

“Am primit amendă 1.000 de lei din partea Jandarmeriei de la Cluj, având în vedere faptul că acolo, pe scena hip hop, au mai cântat și alți artiști care au avut versuri poate mai rele decât ale mele, cu aceleași conotații sexuale, și cum că am făcut discriminare și rasism împotriva romilor, cu piesa “Dă-i țigancă”.

Cum să fac eu rasism? Cum să nu suport eu țiganii? Eu iubesc țiganii. Eu reprezint țiganii. Cum să spuneți că eu cânt împotriva țiganilor, a romilor?

Trebuie să o dăm pe față. Eu sunt singurul black skin care a cântat acolo, singurul țigan, și nu au avut motiv să se ia de mine, dar, în schimb, jandarmeria a ținut să-mi dea amendă 1.000 de lei. Dar pe ochi frumoși.

În comentarii pe Facebook ei nu văd ce se întâmplă, acolo unde pe mine toată lumea mă înjură, este cel mai mare rasism la adresa mea, sunt cuvinte jignitoare aduse la adresa mea de oameni puțin mai în vârstă pe care nu-i jignesc, eu îi respect, dar ei nu mă cunosc și-mi aduc doar cuvinte jignitoare.

Aceasta se numește ură de rasă la adresa mea”, a explicat cântărețul, într-un clip postat pe contul său de Tiktok.

Sociologul Gelu Duminică a spus la Euronews România că artistul are tot dreptul să susțină argumentele sale.

”Are tot dreptul să se simtă discriminat și cred că ar putea să găsească o tonă de argumente pentru chestia asta, însă pentru mine important este cât de strâmbă e în momentul de față aplicarea legii. Organizatorul a pus pe scenă elementele acestea. Știa de ce acei oameni sunt vedete în mediul online. Legislația trebuia respectată de organizator”.

Totodată, Jandarmeria a precizat că a fost sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru analizarea actului artistic al cântărețului, a cuvintelor și expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare.

“Mi-au făcut plângere la Consiliul de combatere a discriminării pentru piesa Dă-i țiganca, pe care am cântat-o la Untold. E posibil așa ceva? Mi se pare revoltător ca doar eu să primesc amendă 1000 de lei, pe care oricum nu o să o plătesc, pentru că voi merge în instanță mai departe. Deja am un avocat pentru că vreau să contest această amendă pe care am primit-o pe ochi frumoși, pe comentarii pe care le au oamenii pe toate rețelele sociale pe care sunt doar înjurat și jignit pentru că sunt singurul de etnie romă care a cântat acolo. Eu reprezint țiganii și iubesc tiganii așa că voi contesta amenda și voi castiga pentru că sunt singurul care a luat amendă. E rasism la adresa mea.

Acolo au cântat artiști, precum Paraziții, alți colegi de-ai mei, în care nu arunc cu noroi, dar dacă legea asta s-ar aplica pentru toată lumea și nu doar pentru mine care sunt de etnie romă, ar trebui să fie amendată toată lumea. Acesta e motivul pentru care voi merge în instanță”.

CNCD: Gheboasă, organizatorii Untold și Jandarmeria, la audieri în septembrie

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, reacționează în scandalul trapperului Gheboasă. În septembrie, organizatorii festivalului, artistul și reprezentanții Jandarmilor ar urma să fie chemați la audieri, într-o procedură deschisă de CNCD. Abia apoi va fi făcută o analiză asupra cazului.

”Urmăm o procedură de citare a părților, după care urmează o audiere, după care se va face analiza cererilor exprimate de către părți. Vom cita inclusiv organizatorii festivalului și vom analiza dacă s-a depășit sau nu limita libertății de exprimare. Aici vorbim despre libertatea de creație.

Vom analiza și o posibilă răspundere a organizatorilor festivalului și în ce măsură s-au luat acele decizii necesare pentru a proteja un anumit public.

Este aceeași situație ca atunci când televiziunile difuzează o știre sau anumite emisiuni cu un anumit tip de conținut. Se transmite un mesaj că emisiunea respectivă nu e recomandată unor anumite categorii de persoane, în funcție de vârstă”, a spus Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, pentru Euronews România.

Cântărețul Gheboasă a declanșat o dezbatere pe Internet și nu numai. Pentru că artistul vorbește în versurile lui inclusiv despre consumul de droguri, acesta a fost acuzat că muzica lui s-ar afla printre motivele pentru care adolescenții și tinerii ajung să consume substanțe interzise.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE