Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Jandarmeria Română, despre amenda dată cântăreţului Gheboasa: Nu aplicăm sancţiuni discriminatorii

UPDATE. Jandarmeria Română a transmis, marţi seară, în legătură cu amenda aplicată de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca cântăreţului Gheboasa (Gabriel Gavriş) pentru versurile vulgare şi rasiste din concertul susţinut la festivalul Untold, că instituţia "nu aplică sancţiuni discriminatorii".

"Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la sancţiunea aplicată astăzi de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca, facem precizarea că Jandarmeria Română nu aplică sancţiuni discriminatorii pe criterii sociale, etnice, religioase sau de orice altă natură. Toate acţiunile noastre sunt ghidate de principiile imparţialităţii, echităţii şi respectului pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor", se afirmă în comunicatul de presă transmis de Jandarmeria Română.

De asemenea, sursa citată menţionează că "Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca va continua să analizeze imaginile din timpul festivalului şi acolo unde se vor constata fapte antisociale, vor fi aplicate sancţiuni conform legii, într-o manieră echitabilă şi nediscriminatorie".

Reacţia Jandarmeriei Române vine după ce, într-un video postat pe reţelele de socializare, cântăreţul Gheboasa afirmă că a fost amendat de jandarmii clujeni "pe ochi frumoşi'', el fiind "ţigan" şi singurul aparţinând acestei etnii care a cântat pe scena de la Untold. El a adăugat că această amendă i-a fost aplicată în condiţiile în care nicio instituţie a statului nu a reacţionat până acum faţă de injuriile rasiste care îi sunt aduse constant lui pe reţelele de socializare de către diverse persoane şi că i se pare ''revoltător'' că i-a fost făcută reclamaţie la Consiliul de Combatere a Discriminării de către jandarmii clujeni pentru piesa "Dă-i ţiganca". Cântăreţul a mai afirmat că nu va plăti amenda şi că o va contesta în instanţă.

Cântărețul Gheboasă amendat cu 1.000 de lei pentru prestația de la Untold

Trapperul Gheboasă a fost amendat cu 1.000 de lei de Jandarmeria din Cluj-Napoca, după concertul pe care l-a susținut la festivalul Untold. Cântărețul a declanșat o dezbatere pe Internet și nu numai. Pentru că artistul vorbește în versurile lui inclusiv despre consumul de droguri, acesta a fost acuzat că muzica lui s-ar afla printre motivele pentru care adolescenții și tinerii ajung să consume substanțe interzise.

Cântărețul a fost amendat pentru "proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”, se arată într-o informare de presă a Jandarmeriei Române.

Totodată, Jandarmeria precizează că a fost sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru analizarea actului artistic, a cuvintelor și expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare.

Gelu Duminică, sociolog: ”Surprinderea mea e că organizatorul nu a fost amendat”

Gelu Duminică, sociolog: ”Surprinderea mea e că organizatorul nu a fost amendat, pentru că el e cel care l-a chemat pe acest artist ale cărui melodii toate sunt de genul acesta. Nu e una în care să nu folosească cuvinte obscene și să facă trimitere la gagici, mașini, averi, bani și așa mai departe și nu a fost singurul. Au fost mulți cântăreți de trap și tot trapul din România este tributar acestui fel de a scrie versuri.

Organizatorul știa clar ce fel de muzică și versuri vor fi pe scenă.

Știe foarte clar că nu are voie, în conformitate cu legislația din Romania, 3 lucruri, vizavi de minori: să le vândă alcool, sa le vândă țigări, să-i expună la mesaje obscene. Pentru a semnala că sunt minori în jur, organizatorul a decis să pună brățară de altă culoare tuturor minorilor. Și, atunci, întrebarea este ce au căutat minorii la acea manifestație, în care toată lumea se aștepta să fie versuri obscene. Ăsta e genul muzical. Nu zic că e bine sau rău că i-a chemat pe scenă, dar trebuia să știe ce se întâmplă.

Ce trebuia sa facă artistul? Organizatorul, în baza unui contract, i-a chemat pe cântăreți. Este foarte probabil ca ei să fi primit înainte și playlistul. Știa clar ce melodii cântă. Legislația spune că nu are voie cu mesaje obscene, antisemite, care să promoveze ură, care să încalce demnitatea umană. Dacă organizatorul vedea că o melodie încalcă demnitatea umană, trebuia să-i spună artistului că piesa nu avea ce să caute pe scenă. Organizatorul este cel care e a greșit.”

”Artistul a prestat serviciile pentru care a fost contractat. Eu nu văd de ce să-l amendeze pe el”

”Că melodiile încalcă legislația în vigoare e evident, că sunt obscene, că promovează imagini discriminatorii pentru femei, din punctul meu de vedere, este evident.

Lumea nu înțelege versurile astea în engleză, însă în România au concertat atât de multe trupe ale căror versuri erau jale și care te îndemnau la consum de droguri și la a viola femei. Sunt mari trupe de rock care aveau printre melodiile cântate de un stadion întreg asemenea versuri. Prodigy, când a venit în România și a cântat anumite versuri, nu erau despre panseluțe”, adaugă sociologul.

Ar putea să se simtă discriminat artistul?

”Are tot dreptul să se simtă discriminat și cred că ar putea să găsească o tonă de argumente pentru chestia asta, însă pentru mine important este cât de strâmbă e în momentul de față aplicarea legii. Organizatorul a pus pe scenă elementele acestea. Știa de ce acei oameni sunt vedete în mediul online. Legislația trebuia respectată de organizator.

Cei care au concertat la Cluj au concertat și la Constanța, acum o lună, cu aceleași melodii. Acolo n-a mai fost nicio nebunie. Înțelegeți cât de strâmbă e aplicarea legii? Acum s-a reacționat la o presiune publică. Toată lumea l-a văzut vinovat pe artist.

Nu poți să exonerezi doar pentru că e Untold, cu tot respectul pentru munca lor.

Discuția amplă este despre libertatea artistică.

Că ne place sau nu, trapul e considerat artă și, atunci, în lumea artistică, rigorile sunt mai altfel, de asta, spre exemplu, ceea ce nu se acceptă din gura unui politician se accepta în stand up, în scena de teatru, se acceptă în filme. Sunt pline de injurii, de vorbe urate, tocmai pentru că rigorile în expresia artistică țin foarte mult de libertatea de exprimare. Dar nu pot spune unde este limita”, a mai spus Gelu Duminică, sociolog.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE