Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traian Băsescu, despre vila renovată în secret de RA-APPS cu bani publici: „Eu nu cred în implicarea președintelui”

Traian Băsescu a vorbit la Euronews România despre subiectul zilei, investigația jurnaliștilor de la Recorder. Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat ar investi în mod netransparent bani publici, șapte milioane de euro, în renovarea unei clădiri din București, care ar urma să devină „reședință pentru o singură familie”, spune publicația de investigații, sugerând că ar putea fi vorba despre un înalt demnitar.

Poate construirea unei vile noi ar fi fost „mult mai ieftină” decât reamenajarea vechiului sediu PNL, a comentat, la Euronews România, fostul șef de stat.

Băsescu: RA-APPS și Guvernul au o lege în care spune că, la terminarea mandatului, trebuie să-i asigure președintelui o reședință oficială

Marcel Ciolacu l-a adus în discuție, astăzi, pe Traian Băsescu în momentul în care a fost întrebat despre suma investită de stat pentru renovarea unei construcții din București, care reprezintă subiectul investigației Recorder. Premierul a mai spus că nu poate răspunde dacă această clădire este pregătită sau nu pentru preşedintele României.

„Știți foarte bine că altă vilă a mai fost pregătită în trecut pentru președintele Băsescu și a avut cu totul altă destinație. S-a închiriat la o sumă consistentă către o ambasadă”, a punctat premierul.

Ulterior, și Administrația Prezidențială a ținut să transmită un punct de vedere, potrivit căruia președintele Iohannis „nu a cerut o reședință”.

Traian Băsescu, fost președinte al României, la Euronews România: „Marea problemă este că nu cred în implicarea președintelui. Cei de la RA-APPS și Guvernul au o lege, în care spune că, la terminarea mandatului, trebuie să-i asigure președintelui o reședință oficială, care să aibă și spații de birouri. RA-APPS-ul și Guvernul s-au apucat să pregătească vila asta. Acum, cât o costa, nu știu! Poate, dacă reamenajarea sediului liberalilor costă șapte milioane, poate cu două milioane construiau unul nou și era mult mai ieftin și mai bine. Da, în rest, n-am ce să comentez despre eveniment. Nu mă pricep la prețuri de renovare”.

Anca Simina, jurnalistă Recorder: „Nu poți să cheltui bani publici fără să explici de ce”

Jurnalista Anca Simina, unul dintre autorii investigației Recorder, a precizat la Euronews România că nu este surprinsă de răspunsul oferit de Administrația Prezidențială, potrivit căruia „președintele nu a cerut o reședință”.

De asemenea, ea a explicat că „RA-APPS nu poate pune la dispoziția nimănui un șantier” și se așteaptă ca, în urma dezvăluirilor, instituții ale statului român să înceapă verificări despre modul în care sunt cheltuiți banii publici.

Anca Simina a afirmat că dacă ar fi cerut RA-APPS o reședință, președintele Klaus Iohannis ar fi primit un imobil deja ridicat, aflat în administrarea Regiei.

„Acest răspuns nu surprinde deloc pentru că e foarte importantă întrebarea. Întrebarea este aceasta: a cerut sau nu președintele Iohannis o reședință pentru finalul de mandat, sigur că răspunsul nu poate fi decât cel pe care Administrația Prezidențială l-a dat: președintele nu a cerut o reședință.

Dacă președintele Iohannis sau orice alt beneficiar teoretic al acestei legi ar face o cerere acum, nu ar putea cere o casă de la o anume adresă, ci doar o reședință de protocol. Asta spune legea, urmând ca RAAPPS să-i pună la dispoziție ceea ce are. Ori, astăzi RAAPPS nu poate pune la dispoziția nimănui un șantier”, a precizat Anca Simina, jurnalistă Recorder, la Euronews România.

Sursa foto: captură Recorder

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE