Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traficul aerian global, în creștere cu 74% față de perioada anterioară pandemiei. Care sunt rutele solicitate

"Chiar și în condițiile incertitudinilor economice și geopolitice, cererea de transport aerian continuă să recupereze teren", a declarat directorul general al IATA, Willie Walsh. Călătoriile cu avionul la nivel mondial au ajuns acum la aproape trei sferturi din nivelurile anterioare pandemiei, arată noile date.

Traficul aerian a ajuns la 74% din nivelurile înregistrate în 2019 în aceeași perioadă, potrivit datelor furnizate de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), care reprezintă 290 de companii aeriene, respectiv 83% din traficul aerian la nivel mondial.

Acest lucru marchează o creștere de 57% față de aceeași perioadă din 2021.

Lista țărilor care sunt încă închise turiștilor din cauza COVID

Pe ce rute se resimte revenirea traficului aerian

În perioada de vârf a pandemiei, traficul aerian global s-a prăbușit la o fracțiune din nivelurile din 2019, scăzând cu aproximativ 80 la sută.

Din 2021, rezervările au crescut. Însă cele mai spectaculoase creșteri s-au înregistrat în regiuni care abia recent au ridicat restricțiile de călătorie COVID-19.

În regiunea Asia-Pacific, care se întinde din China până în Noua Zeelandă, rezervările au explodat cu 464,8 la sută față de anul trecut.

Hong Kong oferă 500.000 de bilete de avion pentru a stimula turismul după pandemie

Această creștere masivă apare la câteva săptămâni după ce Japonia, Hong Kong și Taiwan au relaxat regulile."Excepția rămâne China, care urmărește o strategie de zero COVID și menține granițele în mare parte închise", a spus Walsh.

În Orientul Mijlociu, companiile aeriene au înregistrat o creștere de 150% a traficului. Companiile aeriene din America de Nord și America Latină au înregistrat creșteri de 129%, respectiv 99%.

Traficul transportatorilor africani a crescut cu 91%, în timp ce companiile aeriene europene au înregistrat o creștere de 78%.

Unde se călătorește în continuare puțin

Deși în 109 țări există încă unele restricții de călătorie, alte 118 sunt complet deschise, cel puțin pentru călătorii vaccinați.

China continuă să aplice o politică de zero-COVID, ceea ce înseamnă că cererea de călătorie din septembrie a scăzut cu 46,4% față de cifrele de anul trecut. Toți călătorii care sosesc în China trebuie să stea 10 zile în carantină la hotel, pe cheltuiala lor.

Deși traficul aerian își revine, apariția mișcărilor prietenoase cu mediul, de tipul "fără zboruri", din ultimii ani îi încurajează pe mulți călători să se orienteze către mijloace de transport mai ecologice, cum ar fi trenurile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE