Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai multe fete sub 12 ani se machiază. Psihologii trag un semnal de alarmă asupra fenomenului

Machiajul la vârste fragede duce în timp la o stimă de sine scăzută, spun psihologii. Avertizarea vine în condițiile în care tot mai multe fete cu vârste de sub 12 ani folosesc produse cosmetice aproape zilnic. Unele o fac pentru a-și ascunde imperfecțiunile, în timp ce altele sunt influențate de aspectul perfect al fetelor din social media.

Julia are 17 ani și a început să se machieze acum patru ani, din dorința de a acoperi mici defecte și de a avea o față perfectă! În timp, a ajuns să nu mai poată ieși din casă nemachiată.

”Începuseră să-mi iasă coșuri și mă simțeam un pic complexată, așa că foloseam fond de ten și o dată ce foloseam fond de ten, mă gândeam că ar trebui să am ochii mai mari, așa că foloseam rimel. Apoi, am văzut fete care se machiau pe internet și am încept să le copiez. Așa am ajuns să ies zilnic machiată. Este greu să ai încredere în tine când te obișnuiești cu fața ta machiată.”, a declarat adolescenta.

Ce spun psihologii despre acest fenomen

”Există și riscuri ale machiajului devreme. Toate riscurile sunt legate de încrederea în sine. Pentru că dacă eu îmi construiesc imaginea de sine ca fiind machiată, atunci când nu sunt machiată nu am suficientă încredere pentru a mă expuse și a interacționa, așa cum ar trebui.”, spune Dorina Stamate, psiholog.

De cele mai multe ori, vârsta la care fetele încep să se machieze coincide cu pubertatea, atunci când pe față încep să apară coșurile. Doar că fondul de ten nu face decât să agraveze situația, susțin dermatologii.

În plus, demachierea este esențială, lucru pe care multe fete îl ignoră sau nu îi acordă prea mare importanță. Aida și Alexandra au venit din Giurgiu pentru a petrece o noapte într-un club din București. Au uitat să ia însă un demachiat cu ele, așa că au dormit machiate.

”Eu în clasa a 6-a, a 7-a, aveam acnee și eram victima bullying-ului. Încercam tot felul de metode, tratamente. Mi-a zis o colegă să mă dau cu fond de ten, mama nu mă prea lăsa. Mă machiam pe furiș. Știam de machiaj încă de mică, pentru că mama mea făcea machiaj profesional. Am început să mă machiez pe la 14 ani cel mai mult. Colegii de clasă îmi scoteau în evidență trăsăturile pe care nu le am chiar ok. Gen, sprâncenele sau că am ochii prea mici. Dacă adorm fără să mă demachiez, dimineața am un ten groaznic. ”, a declarat fata.

”Aceste produse afectează porozitatea și creează o problemă pentru eliminarea sebumului. Pielea se îmbâcsește, apar leziunile și în felul acesta aceneea se perpetuează. Demachierea trebuie să se facă cu atenție, cu produse blânde, să nu agreseze suplimentar pielea.”, a spus Mihaela Leventer, dermatolog.

Peste 80 la sută dintre fetițele sub 12 ani se machiază, arată cele mai recente studii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE