Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Timișoara a organizat un târg al locurilor de muncă special pentru refugiații ucraineni

Ucrainenii care au ajuns în Banat primesc sprijin pentru a-și găsi de lucru. Timișoara a organizat un târg al locurilor de muncă special pentru refugiați. Cele mai multe cereri au venit din partea mamelor, care caută stabilitate financiară pentru copiii lor.

Ofertele au venit din partea a 14 firme locale, din mai multe domenii: logistică, IT, call-center, auto și HoReCa.

La târg au venit zeci de mame ucrainene

La târg au venit zeci de mame ucrainene. Iryna este una dintre ele și speră să-i ofere un viitor cât mai bun fetiței sale. În trecut a lucrat în radio, televiziune, organizare de evenimente și și-ar dori un post similar.

Iryna, refugiată din Ucraina: „Sunt aici de la începutul războiului. M-am refugiat în Timișoara, unde mă simt foarte bine. Mă simt într-un loc sigur aici și caut oportunități de muncă. Momentan, nu am un plan anume, pentru că nu știu ce va urma, dar, cel puțin un an, cât fiica mea merge la grădiniță aici și va încheia un an, vom rămâne aici.”

Ludmila a ajuns în România în urmă cu cinci luni, din Ujgorod și dorește să se stabilească în țara noastră, unde crede că le poate crește în siguranță pe cele două fetițe ale sale. Nu are o profesie anume și de aceea ar accepta un post în orice domeniu.

Ludmila, refugiată din Ucraina: „Nu știu cât va mai dura războiul. Încerc să nu mă mai gândesc la asta. Chiar și după încheierea războiului doresc să rămân aici. Nu vreau să mă mai întorc.”

Elena, din Odesa, este de trei luni în Timișoara și speră să-și găsească un loc de muncă pe specializarea ei, cea de manager de proiect.

Elena, efugiată din Ucraina: „În prima perioadă nu doream să-mi caut un loc de muncă, fiindcă nu eram prea bine din punct de vedere psihic, dar acum sunt pregătită și vreau să mă integrez în câmpul muncii.”

Târgul de locuri de muncă a fost primul organizat special pentru refugiații din Ucraina

Cele mai multe posturi sunt de muncitor necalificat.

Raluca Matei, purtătoare de cuvânt AJOFM Timiș: „Marea problemă rămâne bariera limbii vorbite, pentru că mulți nu știu nici măcar engleză, să zici că s-ar putea descurca.”

Flavius Ilioni, organizator, Grupul de Inițiativă Socială LOGS: „Pe lângă ofertele de muncă, avem și un training, pe care-l derulăm pe partea de drepturi și obligații pentru refugiații din Ucraina.”

În România, de la începutul războiului au intrat peste 1,5 milioane de cetățeni ucraineni, dar în țară au rămas aproximativ 90.000.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE